A uimit prin inteligență, dedicare și ambiție! Este ceea ce spun toți cei care o cunosc pe Miruna Râpeanu, o tânără din municipiul Râmnicu Sărat pentru care viața înseamnă un lung șir de performanțe.
Drumul reușitelor a început încă de pe băncile școlii generale și au continuat în liceu pe care l-a terminat ca șefă de promoție . Se întâmpla în 2017, atunci când Miruna a fost una dintre cei doi cei mai buni absolvenți ai Colegiului Național ”Bogdan Petriceicu Hasdeu”. La acel moment, râmniceaca adunase deja mai multe premii, precum locul II la Olimpiada Națională ”Lectura ca abilitate de viață” , însă cea mai mare reușită era admiterea la Universitatea Cambridge, una dintre cele mai prestigioase universități din lume.
Miruna, alături de colegi și profesorul Dănuț Solcan
Desprinderea de familie și de țară nu a fost o decizie ușoară însă alegerea făcută s-a dovedit a fi cea potrivită pentru Miruna Răpeanu care a ajuns să fie una dintre cele mai apreciate studente de peste hotare. Rezultatele nu au fost ușor de obținut dar perseverența și ambiția au ajut-o pe Miruna să atingă rapid succesul.
”După terminarea liceului, am studiat la Cambridge timp de 4 ani, la finalul cărora am obținut atât licența cât și un Master în inginerie aerospațială și aerotermală. După absolvire, am lucrat ca cercetător-asistent în cadrul universității timp de un an, în laboratorul Whittle, care se ocupă cu studiul turbomașinilor și cu reducerea impactului climatic al aviației și al industriei energetice. Am obținut apoi un al doilea Master, de data aceasta în cercetare, și am început doctoratul” a spus, pentru sansanews.ro, Miruna Râpeanu.
Momentan, Miruna este în anul II de studii doctorale la ingineri aerospațială și lucrează la un proiect de cercetare, susținut de Boeing, al doilea cel mai mare furnizor de echipament aerospațial și tehnologic al Pendagonului.

”Proiectul meu este axat pe înțelegerea efectului pe care incertitudinile tehnice și economice îl au asupra evoluţiei industriei aviatice, și mai ales asupra emisiilor cauzate de aviație. În principiu, creez modele computaționale care să mă ajute să înțeleg diverse aspecte ale aviației, cum ar fi cum influențează creșterea numărului de oameni care zboară producția de avioane, sau cum putem reduce emisiile cauzate de avioane prin introducerea de tehnologii noi”,a spus Miruna.
Acest proiect i-au adus, recent, tinerei din Râmnicu Sărat și un premiu pentru excelență academică. Este vorba despre premiul special la prima ediție a ”Premiiilor Sir George Iacobescu pentru Excelență Academică 2025”, dedicată doctoranzilor români din Regatul Unit și organizată de Ambasada României în Regatul Unit.
” Aflată la prima ediție, competiția promovează excelența în cercetare și vizează susținerea, încurajarea și consolidarea comunității academice românești din Regatul Unit, oferind tinerilor doctoranzi români și celor care au susținut teza de doctorat în ultimii doi ani oportunitatea de a-și prezenta rezultatele cercetărilor, dar și de a crea legături profesionale și umane valoroase, în interiorul și dincolo de propriile lor discipline și domenii de cercetare(…)Competiția s-a desfășurat după modelul internațional Three Minute Thesis, provocându-i pe cei 15 finaliști să își prezinte lucrările de doctorat în doar trei minute, într-un mod clar, accesibil și convingător, fără a recurge excesiv la limbaj de specialitate”, informează Ambasada României în Regatul Unit.
Temele abordate în finala desfășurată vineri, 4 aprilie 2025, au acoperit domenii variate, de la medicină și biologie la inteligență artificială, matematică, inginerie, chimie și psihologie, iar Miruna Răpeanu a obținut una dintre cele trei mențiuni speciale cu proiectul de cercetare din ingineria aerospațială.
”Nu voi exclude niciodată întoarcerea acasă”
Miruna Răpeanu iubește viața din Marea Britanie și spune că stilul de a învăța, așa cum l-a găsit la Cambridge, i se potrivește perfect, iar asta a ajutat-o să aibă cele mai bune rezultate.

”Îmi place să studiez în Marea Britanie, se potrivește stilului meu de a învăța. Întrucât universitatea este foarte bine clasată, este un mediu exigent, în care toți studenții sunt foarte pasionați de ceea ce fac și se încurajează reciproc pentru a obține rezultate cât mai bune. Proiectele desfășurate în laborator nu sunt genul de cercetare care nu părăsește niciodată mediul academic, ba din contră, rezultatele obținute aici sunt adesea folosite mai apoi în industrie. Avem legături strânse cu diverse companii din aviație – de exemplu, Rolls-Royce și Boeing îmi sponsorizează financiar proiectul doctoral. Aceste legături îmi oferă acces la experți din domeniu, ceea ce mă ajută enorm în procesul de înțelegere al diverselor mecanisme pe baza cărora funcționează industria și de îmbunătățire al modelelor la care lucrez”, a mărturisit Miruna.
Viitorul profesional încă reprezintă o necunoscută pentru Miruna. Nu știe dacă va rămâne în mediul academic sau va alege un alt drum, cert este că nu exclude nici ideea de a reveni în România.
”Nu am hotărât încă dacă să rămân în mediul academic după terminarea studiilor. Cred că decizia va depinde de concluziile proiectului, care m-ar putea încuraja ori să explorez domeniul și mai în profunzime, ori să implementez rezultatele obținute într-un context industrial.
Nu voi exclude niciodată întoarcerea acasă din lista de opțiuni. La momentul de față, planul meu este să las oportunitățile de avansare în carieră să-mi ghideze următorii pași”, a spus, încrezătoare, tânara din Râmnicu Sărat.
Premiul de la Ambasadă, ” un veritabil Oscar academic”
Premiul Mirunei a fost înmânat chiar de Sir George Iacobescu care i-a felicitat pe toți finaliștii, subliniind că diferențele dintre aceștia au fost minime și că, practic, toți ar fi meritat un premiu.
”A asemănat competiția cu un veritabil Oscar academic și a remarcat că prezentările finaliștilor au fost nu doar impresionante și inspiraționale, ci și o demonstrație de excelență în cercetare, care i-a făcut pe toți cei prezenți să plece de la eveniment mai informați și mai încrezători în viitor”, informează Ambasada României.
Premiile au fost oferite prin generozitatea lui Sir George Iacobescu: 9.000 GBP pentru locul I, 7.000 GBP pentru locul II, 5.000 GBP pentru locul III și câte 2.500 GBP pentru mențiunile speciale.








Adaugă comentarii