Întreaga țară a explodat după ce Curtea Constituțională a decis anularea alegerilor prezidențiale și reluarea acestora de la zero, după cum Șansa News a scris aici.
Clasa politică a reacționat imediat. Într-o postare pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu scrie că decizia CCR este soluția corectă, după desecretizarea documentelor care au fost discutate în ședința Consiliul Supremi de Apărare a Țării.
”Decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale este singura soluție corectă după desecretizarea documentelor din ședința CSAT care arată că rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile prezidențiale trebuie reluate. În același timp, anchetele autorităților trebuie să arate cine sunt vinovații pentru tentativa de a influența masiv rezultatul scrutinului prezidențial. Românii au nevoie de răspunsuri clare din partea autorităților, bazate pe dovezi solide, pentru că de această anchetă depinde în mod fundamental încrederea publicului în instituțiile statului și în procesele democratice care stau la baza funcționării țării”, spune Marcel Ciolacu.
Pe de altă parte, acesta arată că e importantă realizarea unei majorități parlamentare pro-europene, care să susțină numirea rapidă a unui nou Guvern, a cărui prioritate este continuarea traseului european de dezvoltare a României.
”PSD a semnat, alături de PNL, USR, UDMR și reprezentanții minorităților, un acord în acest sens și consideră că în acest moment partidele trebuie să pună mai presus de interesele proprii un singur obiectiv național – stoparea forțelor extremiste. Numirea noului guvern pro-european este un semnal important pentru mediul economic și pentru investitorii străini, ținând cont de reacțiile îngrijorătoare din ultimele două săptămâni. Totodată, numirea noului guvern este esențială pentru a putea proteja veniturile românilor și pentru a construi un buget pentru 2025 care să garanteze continuarea proiectelor de investiții pe bani europeni”.
Reacția Elenei Lasconi, candidatul pro-european susținut în urma acordului despre care a vorbit premierul, este, în schimb, diferită.
„Statul român a călcat în picioare democrația. Dumnezeu, poporul român, adevărul și legea vor prevala și vor găsi pe cei vinovați de distrugerea democrației noastre. Nu e vorba despre mine. Se prăbușește economia, distrugeți democrația, duceți țara în anarhie. Ar fi trebuit să mergem mai departe cu votul. Ar fi trebuit să respectăm dorința poporului român. Fie că ne place sau nu din punct de vedere legal și legitim, 9 milioane de cetățeni români atât din țară, cât și din diaspora și-au exprimat prin vot preferința pentru un anumit candidat. Nu putem ignora voința lor. Președinții nu se numesc printr-o simplă semnătură sau prin negocieri de culise într-o democrație. (…) Condamn cu tărie ceea ce s-a întâmplat astăzi. Cred că au distrus tot ce am realizat cu greu în ultimii 35 de ani. Astăzi au distrus 35 de ani de muncă grea, decizia CCR este ilegală, imorală și zdrobește însăși esența democrației, votul. O astfel de abatere ne va costa scump în anii care vin”, a spus Elena Lasconi într-un mesaj video.
Între timp, DIICOT anunță că a început deja o anchetă in rem ce vizează tocmai modul în care s-au desfășurat Campania electoral și alegerile.
”În urma analizei informațiilor rezultate din documentele (desecretizate) care au fost prezentate în cadrul ședinței CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfășurarea procesului electoral pentru funcția de Președinte al României, procurorii DIICOT s-au sesizat cu privire la săvârșirea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracțiunea de perturbarea funcționării sistemelor informatice și tentativă la infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic. Cercetările sunt efectuate in rem, iar această etapă a procesului penal nu semnifică formularea unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă și completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluții legale și temeinice”, arată DIICOT.
Adaugă comentarii