Actualitate

Regiunea sud-est, cele mai mici salarii

Cele mai mici salarii din România vor fi plătite în acest an în regiunea de Sud-Est. Este estimarea Comisiei Naționale de Prognoză, care arată tendințele în baza analizei mai multor factori socio-economici. Deși în regiune vor fi cele mai mici salarii din țară, Vrancea nu va mai fi polul sărăciei, cum s-a întîmplat anul trecut. Potrivit Comisiei Naționale de Prognoză, tendința ca în județele din regiune să fie plătite cele mai mici salarii se menține până în anul 2023, când Regiune Sud Muntenia va fi cea mai săracă.  

Salariul mediu net la nivelul național va ajunge în acest an la 3.324 lei, cu circa 300 de lei mai mult faţă de anul trecut. Cel puțin așa arată previziunile economice făcute de Comisia Națională de Prognoză, care arată că și în acest an cele mai dezvoltate judeţe ale ţării sunt cele în care se va câştiga cel mai mult. Cel mai mic salariu mediu net va fi obţinut de angajaţii din Teleorman, 2548 de lei în medie, în timp ce Bucureșiul va fi singura unitate administrativ-teritorială din România unde salariul mediu net va depăşi pragul de 4.500 de lei. Pe locul doi ca atracţie din punct de vedere a valorii muncii prestate va fi Clujul, unde, în 2020, se va câştiga salariul mediu net de 3.887 lei. E avantajos de trăit în județe ca Timiș, Iași, Ilfov, Sibiu și Brașov.
Polurile sărăciei vor fi în acest an Teleormanul, Hunedoara și Neamțul. Sînt însă cazuri izolate, pentru că, adunate la un loc, regiunea în care se vor plăti cele mai mici salarii e cea de Sud Est. Media salarială a regiunii va fi anul acesta de 2854 de lei. Tulcea, Constanța și Galați, în această ordine, vor avea cele mai mari venituri, de peste 2900 de lei. Celelalte 3 județe din regiune nu vor atinge însă nici măcar pragul de 2800. Potrivit estimărilor făcute de specialiști, salariul mediu net în Buzău va fi anul acesta de 2769 de lei. Vrâncenii vor încasa, în medie, mai puțin, respectiv 2728 de lei. Pe ultimul loc în regiune se va plasa Brăila, cu un câștig salarial mediu de 2690 de lei.

Potrivit Companiei Naționale de Prognoză, tendința se va menține și în anii următori. Regiunea Sud Est va fi cea mai puțin atractivă din punct de vedere salarial până în anul 2023, cînd ultimul loc va fi ocupat de Regiunea Sud Muntenia. Specialiștii estimează că peste 4 ani, media cîștigurilor salariale realizate în cele 6 județe ale regiunii Sud-Est va fi de 3512 lei.