Actualitate

Revine propunerea de testare a legumelor și fructelor din piețe

Consilierul local municipal PNL Irinel Cîrstea a depus, zilele trecute, la secretarul municipiului un proiect care ar urma să reglementeze testarea legumelor și fructelor care se vând în piețele din Buzău. Inițiativa nu este nouă și, după cum se știe, în 2023, fostul senator liberal Vlad Pufu a derulat și o campanie de strângere de semnături de la locuitorii orașului, pentru a susține o testare a acestor produse. Atunci, circa 4000 de buzoieni au susținut o intensificare a acțiunilor de testare în piețe după ce, anterior, mai mulți producători autohtoni intraseră în atenția organelor de anchetă în legătură cu posibila folosire excesivă, în cultură, a unor substanțe care forțează coacerea legumelor. Proiectul inițiat de consilierul liberal Irinel Cîrstea, alături de alți trei aleși liberali, propune o procedură clară prin care să fie reglementată testarea. Astfel, inițiativa promovează o colaborare între Piețe, Târguri și Oboare, societate care administrează piețele, și Autoritatea Fitosanitară care deține laboratoare proprii pentru testare.

Ca și beneficii sunt invocate următoarele:

– siguranță alimentară crescută: testarea legumelor va reduce riscul ca produsele contaminate cu pesticide, metale grele sau alte substanțe nocive să ajungă pe mesele consumatorilor; 

– încredere sporită în piețele locale: prin verificarea calității produselor, piețele administrate de societatea Piețe, Târguri și Oboare vor deveni un punct de referință pentru consumatorii care doresc produse sigure și de înaltă calitate; 

– promovarea agriculturii locale: măsura va contribui la creșterea competitivității producătorilor locali, oferindu-le o platformă transparentă și corectă de desfacere. 

Procedura de testare propune prelevarea a cel puțin șapte probe, lunar, din diferite produse agroalimentare (fructe, legume, verdețuri, etc.) aflate pe tarabele din piețele municipiului.

”Probele vor fi selectate aleatoriu de la comercianți/producători diferiți.  O proba – un comerciant/producător… Analizele vor include determinarea conținutului de pesticide și metale grele, conform standardelor naționale și europene.  ” se arată în propunerea de hotărâre.

Costurile pentru testare ar urma să fie suportate din bugetul administratorului piețelor.

” Costurile testelor, estimate la aproximativ 1.500 de euro pe lună, vor fi acoperite din profitul SC Piețe, Târguri și Oboare S.A. și prin eliminarea creșterilor salariale ale directorilor din această instituție.” arată inițiatorul, Irinel Cîrstea.

În ceea ce privește sancțiunile, proiectul prevede ca un comerciant prins cu legume sau fructe neconforme, este obligat să facă o a doua testare a produselor, pe cheltuială proprie, înainte de a relua comercializarea. Nu este de ignorat nici faptul că un comerciant care se regăsește în situația de a fi prins cu produse neconforme, de mai multe ori, își poate pierde contractul de închiriere a tarabei.

Proiectul a fost pus în dezbatere publică, pe pagina de internet a Primăriei Buzău. Buzoienii sunt invitați să participe la dezbatere, cu mesaje și propuneri:

”În calitate de consilier local, alături de colegii mei din PNL Buzău, vă invit să participați la dezbaterea publică privind un proiect important pentru comunitatea noastră: testarea legumelor comercializate în piețele din municipiul Buzău… Consider că acest proiect este esențial pentru siguranța alimentară și sănătatea consumatorilor. De aceea, vă invit să veniți cu idei și propuneri, astfel încât să construim împreună soluții adaptate nevoilor comunității noastre.” declară consilierul Irinel Cîrstea.

Autorul știrilor

Cătălina Jingoiu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • MAJORITATE LEGUMELOR PROVIN DE LA ANGROSISTI DIN AFUMATI ASA CA LASATI CA SUNT BIO E VRAJA MARI CINE ARE ROSII PE VREMEA ACEASTA CA SIRBARI NOSTRI NICI PENTRU EI NU AU NUMAI SMECHERI TREBUIE SA FIE AMENDATI

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian