Actualitate

Revolta unui primar din Buzău după relocarea ursului vedetă de la Ploiești

Foto arhiva

Rezolvarea problemei ursului care s-a tot plimbat pe străzile municipiului Ploiești, zile întregi, și a creat panică în oraș, a dat naștere unui val de revoltă la câteva zeci de kilometri distanță. La Chiojdu, în județul Buzău, o comună care se confruntă de luni bune cu atacuri repetate date de sălbăticiuni în mijlocul satelor, autoritățile și localnicii sunt revoltați. Se tem că ursul alungat din Ploiești va coborî în comună, ținând cont de distanța mică față de zona în care a fost relocat.

Ursul capturat la Ploiești a fost dus pe un fond de vânătoare situat chiar la granița dintre județele Buzău și Prahova, la Tabla Buții. Fondul de vânătoare se întinde pe raza ambelor județe, punctul în care a fost dus animalul sălbatic aflându-se la foarte mică distanță de comuna Chiojdu. Aflarea veștii că încă un urs obișnuit să coboare în zonele locuite, fără teamă, a fost dus la granița localității provoacă îngrijorare și revoltă la Chiojdu.

Nu este oportun și nici logic ca ursul să fie relocat într-un fond de vânătoare suprapopulat”, spune primarul liberal din Chiojdu, Gheorghe Neamțu.

“Am aflat din presă că ursul care era liber prin Ploiești a fost relocat la Tabla Buții, la limita dintre Prahova și Buzău, mai exact la limita cu comuna Chiojdu. L-au adus, nu știu în baza căror criterii, pe un fond de vânătoare deja supraaglomerat cu urși. Știm foarte bine că un urs poate parcurge și 30 km într-o zi, așa că îl așteptăm la Chiojdu în intravilan. Poate ajunge și la Siriu sau în alt localitate din Prahova, dar nu asta-i ideea. Ideea este că a fost relocat într-un fond deja supraaglomerat. Am făcut demersuri să aflăm care au fost criteriile și oportunitatea relocării acestui urs. Am încercat să îl contactăm pe domnul prefect din Prahova, vom merge cu o cerere de audiență la cei care au semnat acest act de relocare. Sincer, intenționez să le fac chiar și o plângere penală. Nu găsesc oportun și nici logic să aduci și să suprapopulezi deja un fond de vânătoare deja suprapopulat. Nu e în regulă!”

Primarul buzoian spune că trebuie găsite cele mai bune soluții când vine vorba despre relocarea animalelor, astfel încât inclusiv autoritățile locale din zonă să fie chestionate cu privire la oportunitatea relocării unor urși.

“Limita de județ nu este tot una cu limita fondului de vânătoare. Eu îi înțeleg și pe cei din Prahova că vor să scape de urși, și eu aș vrea să scap de ei, dar nici să-i duc în curte la altcineva să-i creez aceleași probleme cu care mă confrunt eu. Nu e în regulă, nu e cinstit! Va fi una dintre propunerile mele viitoare ca noi, primarii, să fim întrebați sau să ni se ceară acordul de a primi urși pe un fond de vânătoare care se suprapune cu terenul UAT-ului pe care îl administrăm. Am ajuns să nu mai avem timp pentru proiectele noastre, să atragem fonduri europene, pentru că trebuie să gestionăm problema urșilor. Relocarea urșilor ar fi explicația pentru numărul tot mai mare de urși din zonă. Oamenii mai spun că au văzut mașini care aduceau urși. Partea proastă este că nimeni nu ne cere nouă acordul. “

Cazul ursului de la Ploiești, transportat la doi pași de Buzău, scoate în prim plan o problemă amplă, cea a modului în care animalele sălbatice sunt transportate dintr-un fond de vânătoare în altul. Nu doar la Chiojdu, ci și în alte comune din județ, cum ar fi Blăjani, oamenii, terorizați de atacurile repetate ale urșilor, pun creșterea numărului de animale pe seama unor relocări din alte județe.

“Și anul trecut au mai fost văzuți urși, dar nu erau agresivi. Anul acesta, însă, au început să atace, să fie agresivi. Nu știu ce se întâmplă, se tot discută de relocare, mulți cetățeni dau vina pe noi. Dar niciun primar nu este întrebat, nu întreabă pe nimeni din administrația locală când se pune problema de relocare. Bănuim și noi că ar fi un exemplar mai periculos care a apărut în zona noastră, sunt atacuri pe toată zona. La noi în comună urșii au atacat animale, păsări, dar au intrat și într-un iaz cu pește”, spune primarul din Blăjani Gheorghe Ispas.

Oficial, potrivit reprezentanților Gărzii Forestiere Focșani, anul acesta, a existat o singură solicitare venită dintr-un at județ pentru primirea unui urs într-o pădure din județul Buzău. Gestionarii fondurilor de vânătoare din județ au refuzat, motiv pentru care solicitarea de relocare a fost respinsă.

“Anul acesta, în primăvară, am avut o singură solicitare de relocare pentru urs, venită de la Garda Forestieră Ploiești. Dar, în OG 81/2021 se precizează că trebuie și acordul scris al gestionarilor fondurilor cinegetice pentru a se putea face relocarea. Gestionarii fondurilor respective nu și-au exprimat acordul, așa că nu am acceptat solicitarea Gărzii Forestiere Ploiești”, a declarat, pentru șansanews.ro, inspectorul șef al Gărzii Forestiere Focșani Ionică Cherciu.

De partea cealaltă, autoritățile din două comune buzoiene au cerut ajutor pentru a îndepărta doi urși care atacau frecvent zonele locuite și transportul lor departe de pădurile județului. Este vorba despre autoritățile din Merei și Gura Teghii. Pentru ursul de la Merei a fost obținut aviz pentru relocarea animalului în Harghita, însă planul nu a mai fost respectat pentru că ursul nu a putut fi capturat. În schimb, pentru Gura Teghii, nu s-a găsit niciun fond de vânătoare dispus să accepte încă un animal. Cum relocarea nu a fost aprobată, urșii îi terorizează pe localnici. Zi de zi, gospodăriile sunt călcate de urși care omoară animale și păsări, chiar la 2-3 metri de casele localnicilor.