După ce evaluarea națională a adus cele mai slabe rezultate din ultimii ani, se schimbă situația când vine vorba de bacalaureatul din acest an. Rezultatele obținute de tinerii absolvenți de liceu sunt mult mai bune față de anii trecuți. De altfel, era de așteptat, dat fiind că mulți tineri au spus despre subiecte că au fost ușoare, chiar dacă profesorii le-au calificat ca având grade medii de dificultate. Numărul tinerilor care au obținut media 10 nu este foarte mare, dar rata de promovare la nivel național este net superioară celor înregistrate în anii anteriori, după cum a subliniat ministrul Educației, Ligia Deca, într-o conferință de presă.
”Din punct de vedere al rezultatelor, pentru toți candidații, adică promoția curentă plus candidații din seriile anterioare, rata de promovare este de 76,4%, față de 72,8% în 2023 și 73,3% în anul 2022. Pentru seria curentă, rata de promovare înainte de contestații este de 81,5%, față de 78,4% în 2023 și 78,3% în 2022. Pe filiere, rata de promovare pentru seria curentă se prezintă astfel: pentru filiera teoretică 90,7%; pentru filiera tehnologică 63,3%; pentru filiera vocațională 77,3%”, a precizat ministrul liberal.
Cele mai multe medii, adică aproape o treime din total, au fost cuprinse între 8.00 și 8.99, după cum a mai spus ministrul.
”Dintre candidații din promoția curentă care au promovat examenul de bacalaureat, respectiv care au obținut media notelor peste șase, cei mai mulți se situează în tranșa de medii 8.00-8.99. Adică 32,77%. 29,9% obținut medii între 9.00 și 10.00, 23,78% obținut medii între 7.00 și 7. 99 și 13,5% obținut medii între 6.00 și 6.99. 39 de candidați au obținut media 10. 11,57% dintre candidații respinși au avut medii între 5.00 și 5. 99”, a arătat Ligia Deca.
Pe de altă parte, ministrul a precizat că rezultatul poate fi pus pe importanța simulărilor, în urma cărora sunt descoperite lacunele și care le permit profesorilor să lucreze mai mult cu elevii acolo unde este nevoie.
„Aș evita să fac comparații între generații. Este un rezultat care, cred eu, confirmă niște premise, și anume utilitatea simulărilor mai devreme pentru a exista timp de consolidare și recapitulare. De asemenea, o propunere de îmbunătățire a fost existența unor subiecte care să permită o ierarhizare mai ales la vârf. Cred că din aceste puncte de vedere, lucrurile au fost așa cum ne-am propus. Sigur că ne dorim să avem un procent mai bun de promovare la examenul de Bacalaureat.”, mai spune ministrul Educației.
Întrebată despre un subiect intens discutat în spațiul public în ultima vreme, și anume ca elevilor să li se permită să-și vadă lucrările înainte de a depune contestație, ministrul a lăsat să se înțeleagă că se ia în calcul, pentru viitor, o astfel de variantă.
”Acum se pot vedea lucrările după contestații. Nu avem în platformă să vizualizezi lucrarea cu user și parola. În acest moment, nici metodologia și nici platforma nu ne permiteau. Vom discuta să vedem ce presupune acest pas suplimentar din punctul de vedere al desfășurării examenului”, a mai precizat ministrul liberal.
Adaugă comentarii