Actualitate

Șah-mat la prichindei! Programul care pregătește șahiștii de mici ar putea fi extins în județ

Șahul este unul dintre cele mai vechi jocuri de societate, a cărui popularitate e și în zilele noastre la cote înalte. Șahul este cunoscut și ca sportul minții, motiv pentru care este promovat în rândul copiilor tocmai pentru capacitatea acestui joc de a antrena și dezvolta creierul.

În municipiul Buzău este de mai mulți ani implementat programul „Șahul în grădinițe”, prin care preșcolarii buzoieni au șansa să se întâlnească și familiarizeze cu tabla de șah. Rezultatele sunt atât de bune, încât se dorește extinderea programului și în județ.

„SCM Gloria Buzău, secția Șah, este implicat în derularea proiectului „Șahul în grădinițe”. Această activitate se desfășoară în toate grădinițele din municipiul Buzău. Am început să punem la dispoziția copiilor jocuri și table de șah, iar rezultatele sunt extraordinare. Există o mare bucurie și se atașează de acest sport”, a declarat șeful secției de șah a SCM Gloria Buzău, Ion Popescu.

Tocmai de aici și intenția extinderii programului de șah în grădinițe și în mediul rural. Un proiect în acest sens a fost depus la Consiliul Județean și, dacă va primi finanțare, peste 1000 de table de șah ar putea să ajungă în grădinițele din afara orașului.

„Am depus un proiect la Consiliul Județean, se numește „Hai să ajutăm copiii din mediul rural să joace șah”, prin care să se ofere 1000 de table de șah pentru copiii de la țară. În funcție de bugetul care va fi aprobat, se va extinde acest program.”

Care este însă vârsta de la care cineva poate începe să joace șah? Răspunsul vine tot de la antrenorul minților:

„Vârsta poate varia de la un copil la altul, pentru că și nivelul lor de înțelegere e diferit. Unii pot înțelege de la 4 ani, alții de la 5-6 ani. Ideal ar fi ca un copil să înceapă șahul în momentul în care el îl poate să îl înțeleagă. Mai întâi ca o poveste, după care ca un joc, iar tocmai la final ca un sport. Șahul ajută la dezvoltarea personală a copiilor. În primul rând, șahul dezvoltă inteligența și îmbunătățește performanțele școlare, dezvoltă gândirea logică, îmbunătățește concentrarea, ajută creativitatea, clădește încrederea în forțele proprii și creează atitudine sportivă”, a mai spus Ion Popescu.

Etichete