Actualitate

SALARIILE BUZOIENILOR, SPRE COADA CLASAMENTULUI NAȚIONAL! Care sunt domeniile cel mai bine plătite și cine căștigă cel mai puțin

Salarii mici, sub media națională. Așa sunt plătiți salariații din Buzău. Cele mai mici căștiguri le au buzoieni angajați în agricultură, domeniu care ocupă ultimul loc în clasamentul national al căștigurilor din România. În schimb, în Buzău, cel mai bine căștigă salariații din servicii. Chiar și așa, salariul mediu net din Buzău este cu mult sub salariul mediu de la nivel national astfel că în topul national județul ocupă locul 36 potrivit acestui indicator.

Potrivit unei informări a Direcției Județene de Statistică, județul are 85.638 de angajați , mai mult de jumătate dintre ei fiind lucrătotori în domeniul serviciilor, în timp ce aproximativ 34.000 de oameni au locuri de muncă în industrie și construcție și doar 4200 în agricultură.

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna decembrie 2020 la nivelul judeţului Buzău de 2773 lei, adică cu 847 lei mai mic decât cel înregistrat la nivel national.

„Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna decembrie 2020 la nivelul judeţului Buzău de 2773 lei, mai mare cu 5,2 % faţă de luna precedentă şi cu 3,9 % faţă de luna decembrie 2019. Câştigul salarial mediu nominal net la nivel naţional a fost de 3620 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 209 lei (+6,1 %).Câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna decembrie 2020 în judeţul Buzău a fost de 4512 lei, în timp ce la nivel naţional a fost de 5906 lei”, informează DJS.

Cele mai mari căștiguri sunt în domeniul serviciilor, respectiv  (2957 lei), sub media judeţului înregistrându-se în agricultură, silvicultură şi pescuit (2153 lei) şi în industrie şi construcţii (2669 lei).

Într-un clasament naţional al judeţelor României, judeţul Buzău ocupă:

  •          locul 36 după câştigul salarial mediu net;
  •          locul 41 după câştigul salarial mediu net în agricultură, silvicultură şi pescuit;
  •          locul 31 după câştigul salarial mediu net în industrie şi construcţii;
  •          locul 29 după câştigul salarial mediu net în servicii.