Actualitate

Sânge pentru Ucraina. Buzoienii, așteptați să doneze pentru militarii răniți pe front

Solidaritate! Aceasta este apelul făcut de Ministrul Sănătății către toți românii care pot dona sânge. De la începutul acestei săptămâni, programul Centrelor de Transfuzii Sanguine din țară a fost extins cu încă patru ore, astfel că acestea rămân deschise până la 17.30.  

Măsura este aplicată de luni și la Buzău, însă deocamdată numărul donatorilor nu a fost unul ridicat, motiv pentru care directorul Adriana Crăciun face apel atât la donatorii care obișnuiesc să vină de fiecare dată când sunt chemați dar și la restul buzoienilor care pot ajuta în aceste momente.

”Ne putem exprima solidaritatea și prin donarea de sânge. Avem program de recoltare de la 7.30- la 17.30 și dacă va fi nevoie probabil vom recolta și sâmbăta. Aștept ca buzoienii care au dovedit de fiecare dată un spirit de solidaritate destul de consistent să se prezinte și în aceste zile la Centrul de Transfuzie Buzău”,  a spus Adriana Crăciun.

Directorul Adriana Crăciun a explicat că este nevoie de sânge și în spitalele din România și face apel ca buzoienii să vină să doneze.

”Este nevoie de sânge atât pentru militarii sau civilii din Ucraina răniți dar și pentru pacienții din spitalele din România și fac apel la buzoieni să înțeleagă că am încercat să venim în întâmpinarea dumnealor prin prelungirea acestui program în așa fel încât să-și rupă o bucățică de timp pentru a încerca să ajute. Este momentul să ajutăm și în acest fel”, este apelul directorului de la Centrul de Transfuzii Sanguine Buzău.

Condiții pentru a putea dona sânge:

  • vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
  • greutate peste 50 Kg
  • puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
  • tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
  • să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale
  • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
  • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării
  • să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine