Actualitate Social

Sărbători cu masa goală la Scorțoasa. Vestea vine chiar înaintea Crăciunului

Disperare în rândul persoanelor cu handicap din comuna buzoiană Scorțoasa. Înainte de Crăciun, când toată lumea face cumpărături pentru masa de sărbătoare sau pentru daruri pentru cei dragi, persoanele cu handicap, dar și însoțitorii acestora, au fost lăsați fără bani. Buzoienii nu și-au primit indemnizațiile, plățile urmând să se facă abia săptămâna viitoare.

Situația critică în care se află zeci de locuitori din Scorțoasa, bolnavi care cu greu se descurcă și în restul anului, dar de sărbători, a fost semnalată de deputatul USR de Buzău, Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților. Disperați, buzoienii lăsați fără bani chiar de sărbători s-au plâns de coșmarul prin care trec.

“Ieri am primit mai multe sesizări din partea unor bolnavi din comuna Scorțoasa,județul Buzău care mi-au transmis disperați că primarul din Scorțoasa le-a comunicat că nu are bani să le plătească indemnizațiile de handicap grav și nu are resurse financiare pentru asistenții personali ai persoanelor imobilizate la pat.Deci, primarul din Scorțoasa a plătit toate salariile angajaților din primăria Scorțoasa, mai puțin salariile unor persoane disperate care sunt angajați ai primăriei pentru a îngriji persoane grav bolnave imobilizate la pat!Îl somez public pe primarul Săcuiu să respecte legea și să le plătească bolnavilor și însoțitorilor acestora sumele datorate, URGENT!”, se arată într-o postare a deputatului USR Emanuel Ungureanu.

Vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților spune că este inacceptabil ca tocmai aceste categorii, și așa lovite de soartă, să fie lăsate fără bani chiar de Crăciun.

“Pentru mine, nu doar ca deputat de Buzău, ci ca vicepreședinte al Comisiei de Sănătate, este extrem de grav că își permite un primar să plătească toate salariile din primărie, să-și acorde sporuri, tot felul de favoruri și să neglijeze pe cei mai vulnerabili dintre membrii comunității, adică bolnavii și însoțitorii acestora.”

De partea cealaltă, primarul din Scorțoasa, Vasile Săcuiu, spune că s-a ajuns în această situație din cauza lipsei fondurilor. Sumele necesare au fost trimise de Guvern cu întârziere iar primăria nu avea fonduri proprii pentru a asigura plățile, spune primarul Săcuiu.

“Noi aveam partea noastră de 10%, restul 90% trebuia să-i primim și nu s-au dat, i-am primit cu întârziere. Ultima adresă a fost ieri, înainte de ședința Consiliului Local, am prins-o în buget, am rectificat și acum avem și acoperire financiară. Oamenii vor primi după Crăciun. Ieri a fost ședința, astăzi am depus bugetul la Trezorerie, așa că între Crăciun și Anul Nou sigur vor primi banii. Alte primării s-au descurcat din fonduri proprii, noi nu am avut. Au mai fost întârzieri, însă problema este că acum s-a întâmplat chiar de sărbători, îmi pare tare rău că asta este situația, dar nu este generată de noi.”

În total, 30 de persoane din Scorțoasa vor face Crăciunul pe datorie, indemnizațiile lor urmând să fie plătite abia înainte de Anul Nou.