Actualitate Social

SCANDAL ÎN CONSILIUL LOCAL! Totul a pornit de la acordarea burselor școlare. Ce s-a întâmplat cu proiectul de hotărâre

Discuții aprinse în ședința de vineri, 7 august, a Consiliului Local. Mărul discordiei a fost proiectul care viza acordarea unor burse elevilor cu performanțe școlare și a celor care provin din familii cu probleme financiare pentru anul școlar următor. La finalul discuțiilor, mai mult de jumătate dintre consilierii locali prezenți la ședință a decis că nu este momentul acordării acestor bonificații financiare.

Proiectul inițiat în urmă cu două luni de consilierul Constantin Ionescu a ajuns vineri la etapa votului. Cu numărul 14 pe ordinea de zi, proiectul ce viza acordarea burselor în valoare de 70 de lei lunar pentru elevii cu rezultatele deosebite la concursuri naționale și județene sau cei din familii cu venituri mici și categorii defavorizate nu a avut finalul așteptat de inițiatorul său.

Atât viceprimarul Ionuț Apostu, cât și primarul Constantin Toma au cerut ca acest proiect să fie scos pe ordinea de zi, motivând prin faptul că nu este un proiect foarte bine pus la punct.

”Pe acest proiect de a da burse de performanță se neglijează un singur lucru. Aproape jumătate dintre copii sunt semianalfabeți funcționali. Deci termină școala generală, termină un liceu și ies cu diplome dar ei nu se vor descurca în viață. Voi veni cu un sistem de burse pentru a se stimula educația pentru că performanța este la nivel de maximum 4 % dintre elevi. Ce facem cu restul elevilor? Trebuie să încercăm, sunt o mulțime de situații sociale. Pur și simplu sunt elevi buni dar nu au posibilitatea să vină la școală, n-au bani să-și cumpere un caiet. Deci eu am o altă viziune de educație în municipiul Buzău”, a spus Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău

Discuțiile au durat minute bune, timp în care au luat cuvântul, în favoarea acestui proiect, atât inițiatorul Constantin Ionescu cât și consilierul Silviu Roșioru.  În final, proiectul a primit doar 7 voturi pentru, în timp ce 7 au votat împotrivă , iar 9 consilieri s-au abținut de la vot.

 ”A fost respins proiectul pe care l-am inițiat în urmă cu două luni. Este vorba despre alocarea unei sume de 70 de lei pentru un copil ca bursă școlară.Proiectul a fost respins din cauza voturilor ”împotrivă” ale consilierilor PSD, la intervenția domnului primar Constantin Toma,cât  și a  votului de abținere de la consilierii ALDE și al unui consilier PNL. Dacă suma de 70 lei s-a părut mult domnilor consilieri înseamnă că nu li se pare mult 50 de milioane de lei pentru un membru în consiliu de administrație care vine o oră pe lună, la o singură ședință. Este păcat că nu se încurajează performanța. Este păcat că acești copii nu văd modele în viață și nu văd un viitor sigur. Erau patru tipuri de burse. Rămânea fiecare copil la aprecierea profesorului și a directorului de școală ca din anul viitor cei care întrunesc aceste condiții să primească 70 de lei pe lună”, a spus Ionescu Constantin, inițiatorul proiectului.

Constantin Ionescu, consilier local

Bursele ar fi fost acordate pentru o perioadă de 9 luni și ar fi fost împărțite în patru categorii. Astfel elevii cu performanțe școlare, respectiv rezultate deosebite la olimpiade ș concursuri naționale ar fi primit burse de performanță, iar cei cu rezultate deosebite la competițiile județe burse de merit. Elevii care provin din familii cu venituri mici să primească burse de studiu, iar elevii care proveneau din categorii defavorizate s-ar fi încadrat pentru bursele sociale.

În schimb, consilierii locali au aprobat vineri proiectul privind acordarea premiilor pentru elevii care au obținut media 10 la examenele naționale. Este vorba despre 11 absolvenți de clasa a-VIII-a și 3 tineri care au luat media 10 la bacalaureat. Pentru elevii de 10 de la Evaluarea Națională premiul va fi de 2000 de lei, iar pentru liceeni se va acorda suma de 3000 de lei.