Actualitate

Se pregătește o noua metodă de facturare a gunoiului. Locuitorii de la case, primii vizați

Gunoi taxat la pubelă, nu pe persoană! Cu alte cuvinte, ”Plătești pentru cât arunci!”. Este vorba despre o nouă modalitate de facturare a gunoiului pe care conducerea firmei de salubrizare din municipiul Buzău dorește să o implementeze pentru toți abonații din oraș și, prin care se dorește încurajarea colectării selective a deșeurilor. Propunerea a fost deja cuprinsă într-un proiect de hotărâre care, cel mai probabil, va fi supus aprobării în ședința Consiliului Local din luna noiembrie.

Noua modalitate de facturare se va aplica în etape, iar primii care vor putea ”plăti pentru cât aruncă” sunt buzoienii care locuiesc la case. În ultimul an, aceștia au primit două tipuri de pubele noi, cu CIP RFID, cu ajutorul cărora se va putea implementa noua modalitate de facturare prin care clientul va fi taxat în funcție de cantitatea de gunoi ridicată de RER. Cu alte cuvinte, buzoienii nu vor mai primi facturi lunare de la RER,calculate în baza unui tarif pe persoană, ci vor plăti atunci când li se ridică gunoiul, iar costul va fi calculat în funcție de cantitea de gunoi aruncată.

”Am distribuit 22.000 de pubele maro și negre destinate colectării deșeurilor biodegradabile/vegetale și a celor reziduale. Acestea au diferite dimensiuni, respectiv 60 litri, 120 de litri sau 240 de litri, iar după noul principiu pe care ne dorim să-l implementăm, respectiv ”Plătești pentru cât arunci”, clientul va fi taxat în funcție de cantitatea de gunoi. Ca să explicăm mai bine, acum există un tarif lunar de 31 de lei pentru fiecare persoană. Prin noua metodă de facturare, acest tarif calculat la persoană va fi înlocuit cu un tarif calculat la pubelă. Avem mașini speciale care vor citi CIP-urile , (adică tipul de pubelă și cantitatea) și în baza acestor date se va emite factura”, a explicat Liviu Mocanu, director RER Buzău.

Practic, spun reprezentanții RER, avantajați vor fi cei care colectează selectiv, în sensul că sacul galben ce conține deșeurile reciclabile este colectat gratuit și se va plăti doar gunoiul menajer și cel provenit din resturi vegetale.

”Pentru început, noua metodă va fi implementată la clienții din zona de case, acolo unde am și distribuit deja pubelele cu CIP-uri. Proiectul de hotărâre ce presupune schimbarea regulementului de organizare și funcționare a serviciului de salubrizare  trebuie aprobat de Consiliu Local, iar dacă va fi votat, urmează alte etape de stabilirea tarifelor, informarea abonaților. Noi credem că din martie anul viitor se va trece la noua metodă de facturare”, a spus Liviu Mocanu.

Potrivit proiectului postat deja pe site-ul Primăriei Municipiului Buzău, tot firma de salubrizare trebuie să propună și noile tarife. Deocamdată acestea nu au fost stabilite,  însă se știe că buzoienii vor putea opta pentru două tipuri de abonamente, standard și maxim.

” Operatorul va înainta autorității administrației publice locale propunerea de  tarife pentru operaţionalizarea PPCA. Tarifele vor intra în vigoare după aprobarea acestora de către Consiliul Local al municipiului Buzău. În termen de o lună de la  intrarea în vigoare a tarifelor pentru operaţionalizarea PPCA, operatorul de  salubritate va trimite o notificare utilizatorilor din zona de case/gospodării individuale  cu care are încheiate contracte, însoțită de o declarație, prin care utilizatori vor  putea opta pentru una dintre variantele de abonamente”, se arată în proiectul de hotărâre.

După ce se va implementa pentru buzoienii care locuiesc la case, noua metodă de facturare va fi propusă și pentru locuitorii de la blocuri.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian