Actualitate Social

Se vând apartamentele ANL din Buzău. Cine le poate cumpăra și în ce condiții

După ani lungi de așteptare, Primăria Municipiului Buzău vine cu anunțul privind intenția de a vinde locuințele ANL închiriate de tineri. Este vorba despre 106 locuințe din 4 blocuri situate pe Aleea Sporturilor, strada Gârlași, cartierul Dorobanți și Bulevardul 1 Decembrie 1918.

Condițiile de vânzare nu sunt definitivate, un regulament fiind în dezbatere, în acest moment, pe pagina de internet a Primăriei Buzău, AICI. Documentul pentru care sunt așteptate propuneri va fi definitivat după data de 17.08.2023 când se încheie dezbaterea publică.

Potrivit documentului, potențialii cumpărători sunt actualii chiriași care au minimum un an, fără întrerupere, de la încheierea contractului de închiriere. Dacă aceștia au depășit perioada de 6 ani, atunci vor putea cumpăra locuințele fără să fie instituită o interdicție de vânzare. Dacă chiriașii au contract de numai un an, vânzarea, după cumpărarea locuinței ANL de la primărie, nu e posibilă mai devreme de cinci ani.

Mai sunt și alte condiții la cumpărarea locuințelor ANL. Titularul contractului trebuie să demonstreze un venit mediu net pe membru de familie, în ultimele 12 luni, sub salariul mediu net pe economie. Nici titularul contractului de vânzare cuumpărare și nici soțul/soția acestuia, nu trebuie să dețină o altă locuință, ”cu excepția cotelor părți dintr-o locuință dobândită, dacă acestea nu depășesc suprafața utilă de 37 mp. De asemenea, titularul, soțul/soția acestuia, nu trebuie să fi primit teren gratuit de la vreo primărie pentru a-și construi casă.

În ceea ce privește prețul de vânzare, regulamentul pus în dezbatere nu face nicio referire la vreo valoare, ci doar menționează că prețul va fi stabilit de autoritatea locală. Modul de achitare a contravalorii locuințelor este plata integrală sau plata în rate, cu condiția unui avans de 15 %.