Actualitate Șansa de Nehoiu

Semnal de alarmă pentru un râu de munte: ”E un proiect criminal, un ecocid!”

Astăzi, în întreaga lume, se sărbătorește Ziua Apei, un moment în care ne amintim cât de importantă este această resursă naturală și, mai important, ce datorie majoră avem să o protejăm. În condițiile în care nu vorbim despre o resursă inepuizabilă, ci despre una care ale cărei rezerve se diminuează de la un an la altul, statele au obligația de a elabora strategii care să ducă la o cât mai bună conservare a apei. Anul acesta, Ziua Internațională a Apei este dedicată conservării ghețarilor. Topirea acestora, ca efect al încălzirii globale, pune în pericol ecosisteme și comunități.

Dar, astfel de pericole, care amenință comunități și ecosisteme, nu sunt doar acolo unde există ghețari, ci și la doi pași de noi. Cu prilejul Zilei Internaționale a Apei, Asociația Tainița Baștinei, reia un semnal de alarmă cu privire la o investiție care amenință un curs de apă din nordul județului. Este vorba despre Bâsca Roziliei care mai este cunoscută locuitorilor din zonă și sub denumirile de Bâsca Rosilei sau Bâsca Rusilei, un râu care se formează la confluența a două ape, în zona satului Varlaam.

”Comunitățile din Gura Teghii, Varlaam, Ionăști, Argașești, Tainița, Furtunești, Păltiniș, Vascu, Băsca Rozilei sunt puse astăzi în fața unei decizii care nu le aparține, dar care le poate schimba viitorul:

𝐒𝐭ă𝐯𝐢𝐥𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐒𝐮𝐫𝐝𝐮𝐜 pune în pericol cursul natural al Bâștii Mari, prin devierea sa prin canalul de fugă până la hidrocentrala de la Nevoiaș cu riscul major al fragmentării hidrologice a zonei.

Ce pierd comunitățile?

𝐃𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐥 𝐥𝐚 𝐚𝐩ă 𝐜𝐮𝐫𝐚𝐭ă pentru oameni și natură.

𝐄𝐜𝐡𝐢𝐥𝐢𝐛𝐫𝐮𝐥 𝐞𝐜𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜 𝐚𝐥 𝐳𝐨𝐧𝐞𝐢, cu păduri, izvoare, faună și tradiții legate de apă.

𝐏𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐢𝐢 durabile prin turism ecologic și agricultură locală.

Reprezentanții Tainiței Baștinei îndeamnă locuitorii să acționeze înainte ca proiectul de aducțiune de la Surduc la Nehoiașu să devină realitate:

𝐂𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬𝐚 𝐟𝐚𝐜𝐞𝐦?

Să ne ridicăm vocile.

– Să cerem studii independente și consultare reală a comunităților.

– 𝐒𝐚 𝐧𝐞 𝐚𝐩𝐚𝐫𝐚𝐦 𝐫𝐚𝐮𝐥, 𝐚𝐬𝐚 𝐜𝐮𝐦 𝐧𝐞 𝐚𝐩𝐚𝐫𝐚𝐦 𝐜𝐚𝐬𝐞𝐥𝐞, 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐦𝐨𝐬𝐢𝐢 𝐬𝐢 𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚.

Proiectul amenajării hidrotehnice de la Surduc la Nehoiașu este intens contestat. A fost elaborat înainte de 1989, dar impactul asupra mediului a fost contestat de activiștii de mediu, în ultimii ani, inclusiv orin organizarea de proteste. Proiectul prevede amenajarea unui baraj la Surduc, pe Bâsca Mare, realizarea unei aducțiuni de 16 kilometri, până la Nehoiașu și captarea altor două râuri care să asigure debitul pentru o nouă hidrocentrală: Nehoiașu II.

Investiția ar urma să asigure creșterea producții de energie hidro, obținută de Hidroelectrica, dar cu consecințe asupra mediului. În raportul privind impactul asupra mediului, specialiștii admit că investiția va afecta ecosistemul, în principal prin dispariția peștilro din cauza debitelor reduse în aval de baraj. Proiectul a fost pus pe pauză prin anularea autorizației de construire emise în 2016, demers realizat de un ONG românesc. Acum, o nouă autorizație își parcurge etapele pentru a se face, totuși, investiția. Detalii AICI.

Asociația Culturală Tainița Baștinei a făcut publice și câteva fotografii cu debitul actual al râului Bâsca Roziliei, dar și cu debitul de servitute din aval de Barajul Siriu, într-o zi de început de martie:

𝐃𝐞𝐛𝐢𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐭𝐮𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐛𝐚𝐫𝐚𝐣𝐮𝐥 𝐒𝐢𝐫𝐢𝐮, in data de 09.03.2025, ora 12.32. 𝐎 𝐛𝐚𝐭𝐚𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐣𝐨𝐜! Din tot debitul râului Buzău, Hidroelectrica lasă să curgă doar un firicel.𝟐. 𝐅𝐨𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐢 𝐜𝐮 𝐑𝐚𝐮𝐥 𝐁𝐚𝐬𝐜𝐚 𝐑𝐮𝐬𝐢𝐥𝐞𝐢 𝐚𝐬𝐚 𝐜𝐮𝐦 𝐚𝐫𝐚𝐭𝐚 𝐚𝐜𝐮𝐦. O comoara care se doreste a fi distrusa printr-un proiect criminal, iresponsabil (un veritabil ecocid).

Autorul știrilor

Cătălina Jingoiu

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Investitia este fezabila din toate punctele de vedere, proiectul fiind gandit inainte din 1989 si realizat in mare parte, cand chiar se faceau proiecte ce luau in calcul toate aspectele legate de mediu.
    In plus toate lacurile de acumulare se exploateaza dupa un REGULAMENT DE EXPLOATARE, in care se prevede modul de exploatare al lacului pentru fiecare situatie in parte(ape mici, ape medii, ape mari).

    Chestiunea cu debitul de servitute mic de la barajul Siriu naste intrebarea fireasca;
    Care ar fi influenta unui debit mai mare pe un tronson asa de scurt (baraj Siriu-confluenta rau Casoca, nici 1 Km?
    Dupa logica acestor ONG-uri pe cursurile de apa nu ar trebui amenajate baraje.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian