Actualitate

Sentință definitivă. Buzoianul Matei Strugurel, judecat pentru zădărnicirea combaterii bolilor, va face pușcărie

sursa Adevarul
sursa Adevarul

Buzoianul Matei Strugurel, care anul trecut a  fugit din spital, deși era bănuit a fi infectat cu SARS-CoV-2, iar ulterior a fost diagnosticat cu TBC, va face pușcărie. El este primul român condamnat la închisoare cu executare pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.  

Inițial, în 10 decembrie 2020, magistrații de la Judecătoria Buzău l-au condamnat pe buzoian la un an de închisoare cu executare, iar sentința a fost menținută acum de magistrații de la Curtea de Apel Ploiești, acolo unde s-a judecat recursul la decizia inițială.

Astfel, Matei Strugurel a fost condamnat la un an de detenție iar pe lângă pedeapsa cu închisoarea el este obligat și la plata a 550 de lei cheltuieli de judecată.

Reamintim, la finele anului trecut, Matei Strugurel, un buzoian de 36 de ani  din Grebănu, a fost condamnat la un  an de închisoare cu executare după ce în aprilie 2020 a fugit dintr-un modul special amenajat pentru suspecții de COVID.

Polițiștii au fost alertați atunci de personalul spitalului, iar în urma căutărilor, la distanță de 3 ore, fugarul a fost descoperit într-un tren cu care spera să ajungă acasă, la Grebănu. Oamenii legii l-au ridicat din tren și l-au reinternat în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean pentru a primi tratament pentru TBC.

Ulterior, a venit și rezultatul testului pentru coronavirus care a fost negativ. Fapta a rămas însă, astfel că buzoianul a fost dat pe mâna Justiției, el devenind primul român condamnat pentru această zădărnicirea combaterii bolilor.

Pedeapsa s-a vrut a fi exemplară, însă problema este că a fost dată unui om cu reale probleme sociale, un produs al sistemului de asistență socială.

Tânărul de 36 de ani a crescut în sistemul de protecție și deține, se pare, și un certificat care atestă existența unei dizabilități.

Cel condamnat nu a ajuns în fața instanței la niciunul dintre termenele procesului care s-a derulat initial la Judecătoria Buzău și, foarte probabil, nici nu a avut habar de repercusiunile acțiunilor sale sau de faptul că este judecat.

Bărbatul are handicap psihic, are domiciliul în comuna buzoiană Grebănu, însă mai tot timpul este plecat prin ţară.

Publicitate