Actualitate

Sentință definitivă. Buzoianul Matei Strugurel, judecat pentru zădărnicirea combaterii bolilor, va face pușcărie

sursa Adevarul
sursa Adevarul

Buzoianul Matei Strugurel, care anul trecut a  fugit din spital, deși era bănuit a fi infectat cu SARS-CoV-2, iar ulterior a fost diagnosticat cu TBC, va face pușcărie. El este primul român condamnat la închisoare cu executare pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.  

Inițial, în 10 decembrie 2020, magistrații de la Judecătoria Buzău l-au condamnat pe buzoian la un an de închisoare cu executare, iar sentința a fost menținută acum de magistrații de la Curtea de Apel Ploiești, acolo unde s-a judecat recursul la decizia inițială.

Astfel, Matei Strugurel a fost condamnat la un an de detenție iar pe lângă pedeapsa cu închisoarea el este obligat și la plata a 550 de lei cheltuieli de judecată.

Reamintim, la finele anului trecut, Matei Strugurel, un buzoian de 36 de ani  din Grebănu, a fost condamnat la un  an de închisoare cu executare după ce în aprilie 2020 a fugit dintr-un modul special amenajat pentru suspecții de COVID.

Polițiștii au fost alertați atunci de personalul spitalului, iar în urma căutărilor, la distanță de 3 ore, fugarul a fost descoperit într-un tren cu care spera să ajungă acasă, la Grebănu. Oamenii legii l-au ridicat din tren și l-au reinternat în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean pentru a primi tratament pentru TBC.

Ulterior, a venit și rezultatul testului pentru coronavirus care a fost negativ. Fapta a rămas însă, astfel că buzoianul a fost dat pe mâna Justiției, el devenind primul român condamnat pentru această zădărnicirea combaterii bolilor.

Pedeapsa s-a vrut a fi exemplară, însă problema este că a fost dată unui om cu reale probleme sociale, un produs al sistemului de asistență socială.

Tânărul de 36 de ani a crescut în sistemul de protecție și deține, se pare, și un certificat care atestă existența unei dizabilități.

Cel condamnat nu a ajuns în fața instanței la niciunul dintre termenele procesului care s-a derulat initial la Judecătoria Buzău și, foarte probabil, nici nu a avut habar de repercusiunile acțiunilor sale sau de faptul că este judecat.

Bărbatul are handicap psihic, are domiciliul în comuna buzoiană Grebănu, însă mai tot timpul este plecat prin ţară.