Actualitate Agricultura acum

Singura păstrăvărie din Buzău rămâne închisă de Paște. Când își va relua activitatea

Păstrăvăria Lunca Bâscii, închisă în urmă cu trei luni după ce un virus nemaiîntâlnit în Buzău a ucis toți peștii, nu-și va putea relua activitatea până la Paște. Vestea este una dramatică pentru administratorii pescăriei care vorbesc despre pierderi uriașe , iar pe de alta pentru clienții care obișnuiau să se aprovizioneze în această perioadă cu pește de la aici, fiind singura păstrăvărie autorizată și cu o tradiție de peste 4 decenii.

Repopularea păstrăvărie se face după reguli stricte așa că este nevoie de multă răbdare și de analize făcute în mai multe etape tocmai pentru a fi siguri că virusul septicemiei virale hemoragice, cel care a fost depistat în urmă cu trei luni, nu mai reprezintă un pericol. În prezent, se caută material biologic care ar putea fi adus până la Sărbătorile Pascale, însă activitatea de comercializare va rămâne suspendată.

George Tăicuțu

”Focarul este stins și putem aduce material biologic . Și puiet și păstrăv de gramaj mai mare. Îl ținem două săptămână facem iarăși analize și sperăm să nu mai fie iarăși probleme. După care putem să populăm”, a explicat George Tăicuțu, șef Ocolul Silvic Cislău.

Dacă după a doua etapă de analize se constată că nu mai există niciun pericol abia atunci se va putea trece la popularea păstrăvăriei și se va putea relua activitatea de comercializare. Termenul avansat este luna mai.

Cu alte cuvinte aproape jumătate de an fără activitate, perioadă în care pierderile acumulate sunt uriașe. În perioada Sărbătorilor Pascale se înregistra un vârf al vânzărilor, iar anul se vindea undeva la 15 tone de pește, cantitate care anul acesta nu va putea fi atinsă.

”Se vindea undeva peste 30% din vânzarea anuală. Deci din punct de vedere economic suntem foarte afectați. Aveam clienți inclusiv de la Brăila și de peste tot din țară, toți cei care erau în tranzit. Vindeam 15 tone de pește pe an. Acum totul depinde de materialul genetic pe care îl vom găsi. Probabil până la finalul anului vom avea undeva la 4-5 tone. Deci, undeva , să sperăm că, în luna mai vom putea vinde”, a mai spus George Tăicuțu.

Păstrăvăria a fost inființată în anii 80 și este singura din județ autorizată.       Pretul de valorificare pentru pastravul curcubeu din Pastravaria Lunca Bascii este de 30,00 lei/kg (TVA inclus).