Actualitate

Specializări diversificate la Liceul D. Filipescu. Ce secție este mai puțin întâlnită

Deși „Meritas”, centrul de excelență în învățământul profesional și tehnic de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu” pentru învățământul dual, a fost pus în funcțiune din toamna anului 2022 , iată că agenții economici au nevoi noi în ceea ce privește recrutarea forței de muncă.

Anul acesta, s-a bătut palma pentru nouă calificări și 148 de locuri la învățământul dual, iar lista specializărilor a fost actualizată. Una dintre secțiile care reprezintă un element de noutate este specializarea „operator fabricare bere si malț”, cerută de un cunoscut lanț de fabricare al berii.

Până în anul curent, compania a avut în practică mai mulți elevi care își doresc să îmbrățișeze meseria de electrician, iar câțiva dintre ei au inclusiv posibilitatea de a se angaja. Se pare că doi dintre viitorii electricieni au abilitățile necesare pentru un contract de muncă la lanțul de fabricare al berii.

În prezent, cea mai mare nevoie a producătorului este specializarea de operator fabricare bere si malț, fiind disponibil și cel mai mare număr de locuri de muncă din nișă. Specializarea nu a existat până acum, iar certificarea a durat ceva timp, astfel că producătorul a trebuit să aștepte o licența pentru a exista profilul de care are atât de mare nevoie. În filiala companiei de la Buzău există 180 de posturi, iar forța de muncă în acest domeniu este greu de găsit. Neexistând calificări până acum, personalul angajat în această nișă era instruit anterior în cadrul companiei.

Lucica Stanculeanu, director Liceul D. Filipescu Buzău

Concret, această specializare vizează echipamentele din procesul de producție al berii. Aceeași companie este în continuă dezvoltare, inclusiv la Buzău, astfel că 15 hectare vor fi amenajate lângă cimitirul privat de pe Șoseaua de Centură, acolo unde vor fi făcute hale industriale de producție, oferind pe viitor oportunități de angajare și acolo.