Actualitate Agricultura acum

SPERANȚE PENTRU UN AN AGRICOL MAI BUN. Fermierii se așteaptă la producții bune, după un 2020 dezastruos

Speranțe pentru agricultorii din regiune, în prag de primăvară. Precipitațiile căzute în ultimele luni au redus deficitul de apă din sol și au ajutat culturile înființate în toamnă, astfel că plantele de pe câmp arată mulțumitor la acest moment.

În județul Buzău, fermierii pornesc cu mari speranțe în primăvară. După ce anul trecut vremea capricioasă le-a dat toate planurile peste cap și le-a provocat pagube imense, anul acesta lucrurile par a sta cu totul altfel pentru agricultori. Precipitațiile au făcut ca deficitul de apă din sol să scadă, iar plantele cultivate în toamna lui 2020 să se dezvolte.

“Vremea a fost destul de bună cu agricultorii. Am avut precipitații cumulate aproximativ 250 de l/mp, în ulima perioadă. Culturile se află într-o stare normală de dezvoltare. S-a mai refăcut și deficitul de apă din sol, ceea ce ne duce cu gândul la un bun început de an 2021.”, a declarat directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea.

Cantitățile de precipitații căzute în iarnă redau speranțele unor producții bune, cel puțin la grâu și rapiță, culturi de altfel grav afectate de seceta din 2020.

“În mare parte, deficitul de apă din sol s-a recuperat prin precipitațiile crescute înregistrate în iarna aceasta. Terenul se află într-o stare bună, adică are suficientă umiditate astfel încât plantele să poată să intre în vegetație încă din momentul în care temperaturile vor crește. Speranțe sunt, având vedere că plantele au intrat bine în iarnă. Iarna nu a fost atât de geroasă încât să avem pierderi prin dispariție la ger. Condițiile sunt pentru niște producții bune anul acesta. Rămâne de văzut ce se va întâmpla din punct de vedere climatologic în următoarea perioadă.”, a precizat Valeriu Alecu, mare fermier din județul Buzău.

Totuși, deocamdată agricultorii sunt rezervați pentru că lunile următoare vor fi decisive în ceea ce privește producțiile în cazul culturilor însămânțate în toamnă. Vremea din primăvară va decide și soarta culturilor ce urmează să fie însămânțate: mazăre, porumb și floarea soarelui.         

Prognoza meteorologilor pentru prima lună de primăvară indică, în general, o vreme ușor mai caldă față de cea normală pentru această perioadă. Însă nu sunt excluse nici episoadele scurte de vreme rea, pe parcursul lunii martie.