România intră în stare de alertă epidemiologică, pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății, după ce, în ultimele 3 săptămâni, a crescut semnificativ numărul cazurilor de gripă și viroze. În ultima săptămână, au fost raportate peste 133.600 cazuri de infecții respiratorii şi 8 decese, între care un copil de 3 ani din judeţul Argeş. În județul Buzău, în ultima săptămână, au fost înregistrate 188 de cazuri noi de gripă. Joi, 30 ianuarie, în spital sunt internați 13 pacienți cu gripă, 8 adulți și 5 copii.
În aceste condiții, Ministerul Sănătății a declarat starea de alertă epidemiologică în toată țara și vine cu un set de măsuri preventive pentru această perioadă, astfel încât să evităm îmbolnăvirea. Au fost solicitate măsuri clare atât în spitale, cât și în școli.
“La nivelul Spitalului Județean de Urgență Buzău situația este monitorizată la nivelul fiecărei secții, există teste pentru gripa A și B, avem și teste pentru virusul respiratoror sincițial, avem în vedere zilnic triajul epidemiologic al personalului spitalului. De asemenea, suntem pe fiecare secție dotați cu echipamente de protecție și dezinfectanți pentru mâini și suprafețe, am reușit să identificăm și să alocăm pentru izolarea pacienților cu infecții respiratorii acute un număr de 75 de paturi, 40 în izolatoarele existente în cadrul secțiiloriar 35 de paturi sunt ale secției de Boli Infecțioase. Noi trebuie să asigurăm în această perioadă stocurile de antivirale, suntem în grafic cu tot ceea ce înseamnă dotarea cu medicamentele necesare”, a declarat, la Focus Tv, managerul Sp. Jud. Buzău, Sorin Pătrașcu.
Specialiștii recomandă spălarea regulată a mâinilor cu apă şi săpun, aerisirea zilnică a încăperilor, evitarea locurilor aglomerate.
“Trebuie să ne gândim la evitarea locurilor aglomerate, autobuze, săli de spectacole, magazine, dacă n-avem absolută nevoie să accesăm acele locuri, este bine să evităm, sau să avem mască. Masca își recapătă locul ei foarte important. Să încercăm să stăm la distanță de interlocutor, la cel puțin 1,5 m, iar mâinile trebuie spălate ori de câte ori e nevoie, adică după fiecare gest care riscă să-și contamineze mâna”, a transmis, la Focus Tv, medicul epidemiolog șef al Direcției de Sănătate Publică Buzău, Carmen Scîntei.

Importantă este și evitarea intrării în colectivitate a persoanelor care au simptome. În școli și grădinițe se recomandă realizarea triajului zilnic, dar și asigurarea materialelor pentru dezinfecţia periodică a mâinilor şi suprafeţelor.
“Se face apel și la părinți de a menține copilul în domiciliu, până când se lămurește despre ce este vorba, dacă el prezintă semne de infecție respiratorie. Pentru că noi nu am vrea, și nici nu există această indicație, să închidem școli, grădinițe, cămine, creșe, ideea este să ne purtăm cum trebuie, să evităm contactul cu persoanele bolnave. Dacă părintele nu înțelege, intervine personalul unității de învățământ. Prin triaj trebuie selectat și îndepărtat orice preșcolar sau școlar care prezintă semne de infecție respiratorie. De asemenea, trebuie să le asigurăm copiilor posibilitatea să își spele și să își dezinfecteze mâinile. În pauză, toate ferestrele claselor trebuie să stea deschise, pentru ca aerul să se autopurifice, după care să fie din nou populate cu elevi.”

Adaugă comentarii