Actualitate SPORT

Sute de sportivi ajung, luna viitoare, la Buzău. Municipiul va fi gazda Campionatului Mondial de Rachetomodele

Buzăul va fi, luna viitoare, gazda Campionatului Mondial de Rachetomodele. Va fi o competiție sportivă la care vor lua parte peste 400 de persoane din întreaga lume, și care, totodată, va scoate din bugetul municipiului 680 000 de lei.

Un proiect de hotărâre care prevede asocierea municipiului cu Federația Română de Modelism pentru organizarea la Buzău a Campionatului Mondial de Rachetomodele s-a aflat joi, 16 septembrie, pe masa aleșilor municipali. Ocazie cu care consilierul local municipal USRPLUS, Irinel Cârstea, a vorbit despre momentul total nepotrivit pentru organizarea unui asemenea eveniment de anvergură, respectiv o perioadă în care valul 4 al pandemiei de coronavirus lovește dur în țara noastră. Irinel Cârstea i-a cerut primarului Constantin Toma să spună și care ar fi beneficiile pe care le-ar avea Buzăul după organizarea campionatului în municipiu.

“Ați propus un proiect pentru organizarea Campionatului Mondial de Rachetomodele, un proiect ce va costa bugetul municipiului Buzău 680 000 de lei. Domnule primar, știm cu toții că ați mai organizat un astfel de eveniment, ați organizat și Eurovisionul. Aș vrea să vă întreb care au fost beneficiile directe și indirecte ale cetățenilor municipiului în urma acestor   competiții. Văzând numărul delegaților, 400, și având în vedere situația pandemică în care ne aflăm, domnule primar, riscăm să facem un focar de infecție dacă nu avem foarte mare grijă.”

Buzăul are o tradiție extraordinară în rachetomodelism, așa că este cel mai indicat oraș pentru organizarea acestei competiții, a răspuns primarul Constantin Toma, care a adăugat că o atenție deosebită acordată acestui sport va  convinge cât mai mulți copii din Buzău să se îndrepte spre rachetomodelism.

„Benefiicile: câștigul de imagine pe care municipiul  Buzău îl are la nivel național și internațional. Buzăul are o tradiție extraordinară în rachetomodele de foarte, foarte mulți ani. Avem 4 cluburi de aeromodele la Buzău, așa că suntem centrul cel mai important în țară din acest punct de vedere. Acest lucru ne ajută ca și copiii să se îndrepte spre știință, spre tehnologie, spre aviație astfel încât să avem cât mai mulți tineri care să aleagă partea asta de tehnologie. Este un motiv de bucurie, și nu de tristețe, pentru Buzău, este un campionat mondial.”

În final, proiectul privind asocierea Buzăului cu Federația Română de Modelism a fost adoptat cu 15 voturi pentru și 5 abțineri.

Așadar, luna viitoare, între 2 și 8 octombrie, la Buzău se va desfășura Campionatul Mondial de Rachetomodele. Competiția vine după ce în  vara anului 2019 la Buzău s-a organizat Campionatul European de Rachetomodelism, la care au participat peste 300 de sportivi din 19 țări.