Actualitate Șansa de Ramnicu Sărat

TERAPIA INTENSIVĂ, SUFOCATĂ DE PACIENȚII COVID! Spitalul Județean mărește, din nou, capacitatea pentru bolnavii în stare gravă

Situația din spitale se înrăutățește de la o săptămână la alta. Tot mai mulți dintre pacienții infectați cu SARS-CoV-2 au nevoie de îngrijire și tratament la Terapie Intensivă, iar asta face ca, în prezent, toate paturile din aceste secții, atât în Spitalul de la Râmnicu Sărat cât și în Spitalul Județean, să fie ocupate.

Singura soluție pentru a salva bolnavii ajunși în stare gravă după infecția cu SARS-CoV-2 este mărirea, din nou, a capacității, din secțiile ATI. De exemplu, la Spitalul Județean din municipiul Buzău vor mai fi amenajate încă 6 paturi.

”Se lucrează la extinderea numărului de paturi de la 9 la 15. Va fi o problemă cu medicii alocați acestei zone pentru că la ora asta nu avem medici care să se ocupe exclusiv de aceste zone. Vom vedea cum putem rezolva cât mai corect problema. Situația la Buzău este destul de tensionată pentru că ATI este plină.  Avem toate ventilatoarele ocupate. Formele de boală sunt din ce în ce mai greu de stăpânit în afara segmentului de Terapie Intensivă și destul de dificil de ajuns acolo pentru că există alți pacienți care ocupă aceste paturi. Să sperăm că mărirea numărului de paturi va fi o soluție”, a spus pentru sansanews.ro Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP.

Rămâne însă problema personalului medical și, în special, numărul insuficient de medici la ATI. La Buzău nu au fost făcute detașări, iar în prezent doi medici sunt infectați cu SARS-CoV-2.

„Este foarte greu pentru ca medicii rămași să asigure gărzile și continuitatea pentru că la ATI ajung cazurile foarte grave care au nevoie de permanentă. Patru medici mai sunt acum la Buzău și unul la Râmnicu Sărat. Foarte greu se susține așa ceva. Nu au fost detașați alți medici și aceasta este situația la această data”, a explicat Carmen Scântei.

La Râmnicu Sărat, din păcate, acest lucru este imposibil pentru că acolo există un singur medic ATI, iar cel care venea de la Buzău pentru a mai acoperi gărzile libere a fost infectat, la rândul său, cu SARS-CoV-2, ceea ce înseamnă că cel puțin 2 săptămâni la spitalul COVID va fi doar un singur medic. Chiar și așa, aproape în permanență toate cele 15 paturi sunt ocupate.

Din păcate, nici în restul spitalului nu sunt suficiente aparate care să asigure nevoia de oxigen pentru pacienți.

”Noi am mai comandat niște butelii de oxigen, vreo 30, pentru că în secția boli infecțioase nu avem decât o singură gură de oxigen și au fost situații când erau mai mulți bolnavi la o gură de oxigen folosind-o alternativ. Nu am reușit să achiziționăm câte butelii am fi vrut. Sunt foarte puține pentru că cererea este foarte mare și pentru alte spitale”, a spus pentru sansanews.ro Felicia Vasile, directorul medical de la Spitalul Râmnicu Sărat.