Actualitate

Teroare prelungită în vecinătatea depozitelor cuprinse de incendiul de luni. ”Nu mai putem!”

Riveranii din cartierul Mihai Viteazu, ale căror locuințe sunt situate în vecinătatea depozitelor cuprinse luni seara de flăcări, sunt disperați și cer ajutorul specialiștilor în probleme de mediu. Zona încă mai fumegă, dovadă fiind și câteva fotografii din interior, acolo unde nu au voie să pătrundă decât echipele de intervenție.

O parte din clădirile afectate de incendiul de luni seara s-au prăbușit. Imaginile din interior arată o realitate sinistră. Din halele mistuite de flăcări a rămas doar scheletul metalic și o parte din pereți.

Oamenii din cartierul Mihai Viteazu se plâng că, de trei zile, stau mai mult în casă, cu ferestrele și ușile bine închise. Buzoienii care locuiesc în zonă acuză usturimi ale ochilor și căilor respiratorii ca urmare a prezenței fumului care provine de la focarele încă nestinse.

Inspectorul-șef al ISU Buzău, colonelul Stelian Cimpoeșu, spune că intervenția la locul incendiului continuă, joi dimineața, cu trei echipaje de pompieri. Aceștia acționează asupra materiei prime care era depozitată în hala de a care a pornit focul. Este vorba despre mase plastice reciclate care, la suprafață sunt stinse, dar care au focare încă pe dedesubt.

Pe de altă parte, măsurătorile, efectuate în noaptea de după izbucnirea incendiului și a doua zi, cu ajutorul unui laborator mobil, au arătat că nu s-au înregistrat depășiri ale indicatorilor măsurați pentru a indica dacă a fost sau nu poluare.

”Cu ajutorul acestui laborator au fost realizate măsurători de scurtă durată (la 30 minute), în cel mai apropiat punct de locul incendiului (S.C. Boromir Prod S.A),  pentru indicatorii: H2S (hidrogen sulfurat), NH3(amoniac), C6H6(benzen),C7H8(toluen), SO2(dioxid de sulf), NO2(dioxid de azot), PM10( pulberi în suspensie).Din date prelucrate de A.P.M. Prahova, transmise la A.P.M. Buzău în data de 21.06.2022, reiese faptul că valorile înregistrate s-au situat mult sub valorile limită admisibile prevăzute în STAS 12574/1987 și de Legea nr. 104/2011.” se arată într-o informare transmisă de APM Buzău.