Florile sunt, cu siguranţă, unul dintre cei mai potriviţi mesageri în momentele în care gândurile noastre se îndreaptă către cineva, cu recunoştinţă, cu iubire sau cu preţuire. Nu degeaba se spune că florile sunt un zâmbet din Paradis sau că Pământul râde prin flori. Este atâta înţelepciune în aceste proverbe, pe câtă muncă, imaginaţie şi creativitate este în spatele unui buchet sau al unui aranjament floral. Pentru că, în ultimii ani, piaţa de profil a devenit extrem de concurenţială, iar diferenţa, într-un domeniu atât de ofertant, o face tocmai inovaţia. Şi pentru că e luna cadourilor, facem o călătorie în lumea plină de culoare, bun-gust şi armonie, a aranjamentelor festive pentru sărbătorile de iarnă. Fie că sunt create pentru a fi oferite cadou celor dragi, fie că sunt aranjamente care vor înfrumuseţa masa de sărbătoare sau brazi împodobiţi pentru a aduce în locuinţe atmosfera Crăciunului, toate implică multă migală, tehnică şi, mai ales, creativitate.

Un paradis al florilor pe 25 de metri pătrați
Incursiunea noastră începe la Florăria Coral Bloom, o florărie tip atelier deschisă cu doi ani şi jumătate în urmă, pe fosta stradă Tudor Vladimirescu, azi George Emil Palade. Mărturisesc că aveam o idee despre cum arată aranjamentele specifice de sărbători, urmărind site-ul celor de la Coral Bloom. Altfel, prima florărie din Buzău care a deschis şi un magazin online. Ce curaj! Dar, dacă te gândeşti că magazinul electronic s-a deschis exact în pandemie, o să ai şi explicaţia pentru faptul că a completat atât de bine şi firesc vânzările. Pot să vă spun, cu mâna pe inimă, că bucuria de a atinge cu privirea, nemijlocit, aranjamentele festive, este incomparabilă cu o vizită în magazinul virtual. E atâta culoare şi atâta bun-gust în atelierul unde prind formă aranjamentele de Crăciun, că rămâi captiv, minute lungi şi te întrebi dacă a coborât raiul pe pământ în atelierul cochet aflat în centrul oraşului.
Apoi, n-ai cum să nu te simţi uşor stingherit că nu recunoşti multe din speciile de flori şi plante ornament, unele combinate spectaculos în aranjamentele festive pregătite pentru livrări, altele aşezate în vaze, în aşteptarea următoarelor creaţii. Limbajul complicat al florilor este şi mai greu de descifrat, dar pe mine mă ajută să ies din această încurcătură cele două gazde: Cornelia Alexandru şi Ramona Georgiana Radu, proprietarele florăriei. Au o poveste la fel de fascinantă ca şi călătoria florilor din grădină pe o masă de sărbătoare. Se cunosc de ani buni, sunt căsătorite cu doi bărbaţi care au fost prieteni o viaţă. Ce le-a adus împreună? Sentimentul că job-urile pe care le aveau nu le puneau în valoare- ambele economiste lucrau, una ca analist financiar într-o unitate bancară, cealaltă, într-o fabrică din industria de componente auto- dar şi convingerea că antreprenoriatul le va da posibilitatea să-şi împlinească visurile.

“Noi tot discutam de ani de zile, dar, înaintea Crăciunului din 2018, am pus pe hârtie planul de afaceri, apoi, în aprilie, mergeam deja la cursuri de specialitate, iar, în iunie, deschideam florăria.” sintetizează cele două partenere drumul care, până aici, nu a fost nici ușor, nici perfect bătătorit. Ba, dimpotrivă! Pentru că au așezat în centrul afacerii lor, ca principiu, inovația, au mers, în cea mai mare parte a timpului, pe căi nebătătorite.
Am aflat secretele care aduc magia sărbătorilor, într-un aranjament sau brăduț festiv
Este al treilea an în care luna decembrie le găsește pe Cornelia și pe Ramona în atelier, lucrând la aranjamente festive. Fiecare an a avut o tematică. 2019 a fost anul coronițelor, apoi, în 2020, au lansat coșurile cadou care îmbină produsele gourmet cu aranjamentele florale, iar 2021, categoric, va fi anul lumânărilor. Pentru că, anul acesta, cele două antreprenoare au participat la un curs de tehnică de ceruire, iar acum pun în practică tot ce au învățat. Și, bineînțeles, ceva în plus, pentru că, fiecare produs, va avea o tușă personală. Un principiu de bază al celor două este să creeze plusvaloare în locul în care și-au dezvoltat afacerea și, în această idee, sunt mereu în căutare de furnizori locali. De pildă, pentru lumânările clasice, nu au luat în calcul oferta chinezească și au căutat producători români. Lucrurile s-au legat și așa au procurat lumânări realizate manual în ateliere mici din Ardeal și Bucovina, după tehnici prietenoase cu mediul, folosind mai puțini aditivi sau chiar deloc. O astfel de lumânare, pe masa de Crăciun, va fi cu adevărat o bucurie, pentru că nu o să scoată nici fum, nici miros de petrol.


Pentru clienții cu alergii există lumânările eco așa cum sunt cele din ceară naturală de soia nemodificată genetic. Sunt turnate în atelier, iar aromele pe care le trimit în aer, odată aprinse, aduc ceva din magia Crăciunului. Arome de scorțișoară sau de portocală te îmbie să-ți tragi sufletul și să te bucuri de momentele liniștite de sărbătoare.
Aflu că pregătirea produselor din luna cadourilor a început din luna septembrie.
”Am început, imediat după ce am terminat cu livrările de la debutul anului școlar, să achiziționăm și să lucrăm lumânările. Este foarte important să pregătești din timp totul pentru că, în decembrie, multe dintre materiale se epuizează sau se scumpesc foarte mult.” ne spune Cornelia.
Tehnica ceruirii și împodobirea, aparent simple, au micile lor secrete pe care tinerele antreprenoare le-au aflat participând, anul acesta, la un curs susținut de Raluca Sandu, cunoscut florist și designer de evenimente.
Lumânările și aranjamentele festive de la Coral Bloom au o notă comună care le diferențiază de restul celor din piață. Sunt înfrumusețate numai cu ajutorul decorațiunilor naturale. Așa își fac loc feliile de măr sau portocală deshidratate, acele de brad, asparagusul, conurile de brad şi florile de bumbac (cele naturale, nu fake-urile confecţionate din castane şi vată, care înşeală mulţi ochi necunoscători).
Aranjamentele festive sunt atât de variate încât nu ai cum să găsești două la fel. F

Brazi de dimensiuni diferite, realizați prin asamblarea fiecărei crengi, pe suport de burete care asigură hidratarea, coronițe care au, de asemenea, sursă de hidratare, aranjamente pe suport de lemn, care să împodobească masa festivă de sărbători, coșuri cu produse gourmet, înfrumusețate cu flori, toate sunt realizate cu multă grijă și simț estetic. Există, în teorie, câteva principii pentru aranjarea florilor, într-un buchet sau într-un aranjament. Dincolo de acestea, în atelierul celor două buzoience se mai adaugă un principiu de la care se străduiesc să nu se abată: fără plastic!
Realizarea unei comenzi, de la momentul preluării, până la livrare, durează, în funcție de complexitatea ei, de la două la 48 de ore. Dar, toată așteptarea merită și nimic nu rămâne la voia întâmplării.
Alegerea florilor ține cont de personalitatea celei/celui care le primește, dar și de evenimentul cu prilejul căruia sunt oferite. În atelierul Coral Bloom sunt atât de multe flori că și celui mai hotărât client îi vine greu să aleagă. Aici intervin Ramona și Cornelia care punctează pe elementele cheie. Discuția cu clientul atinge o mulțime de detalii: ce fel de persoană va primi florile, ce status social are, ce preferințe, dar și ce culoare au ochii acelei persoane. Pentru că, culoarea ochilor face ca percepția asupra cromaticii să fie diferită și, alegerea culorilor va ține cont de acest aspect.

Livrarea se poate face în oraș și în împrejurimi, de dimineață de la ora 9,00 până seara la ora 21,00. Cele două proprietare ale atelierului floral se ocupă personal de livrări.
”Noi ne hrănim cu reacțiile celor care primesc florile. Cel mai mult ne impresionează părinții care priemsc flori comandate de la mii de kilometri distanță, de copiii lor, stabiliți peste granițe.” se destăinuie Ramona.
”Am ales să facem noi livrările pentru că florile sunt delicate. Am avut, la un moment dat, o discuție și cu cei de la Glovo, dar nu am putut concretiza o colaborare. Pentru că, mie, de pildă, mi s-a mai întâmplat ca, la transport, să îmi cadă un buchet, un aranjament, în mașină și să mă întorc cu el să-l rearanjez. Dacă îl duce un livrator, nu am să știu niciodată cum ajunge la destinație, iar pentru noi este unul dintre cele mai importante aspecte.” punctează Cornelia.
Flori de pe bursă, creații sofisticate, momente de neuitat
Un aranjament pentru un eveniment special este o creație sofisticată. Un buchet de mireasă, la fel, pentru că va fi unic în viața celei care îl va purta. De obicei, cele două floriste apelează la florile regale așa cum sunt Protea King, floarea națională a Africii de Sud, sau Amarillys. Dar, pentru că este un moment special și un buchet special, la fel de bine își pot face loc și o floare de piper, una de orez sau incredibil de frumoasa floare de colț, provenită din sere speciale. De altfel, cele mai multe din florile de la Coral Bloom provin de pe piața externă. De vineri până duminică, cele două antreprenoare intră pe bursă și fac achiziții. Sunt precum un copil în lumea cadourilor lui Moș Crăciun și, mai mereu, bugetul inițial este depășit. Un agent se ocupă apoi de achiziții și, în câteva zile florile ajung în micul atelier din centrul Buzăului. Antreprenoarele își doresc, la fel ca în cazul lumânărilor, să achiziționeze flori și de la producători locali. Din păcate, oferta este destul de săracă și limitată. În sezon, cumpără lalele, narcise și bujori de la proprietari de sere din România. Calitatea este excepțională, net superioară florilor care vin din afara țării, dar oferta este pentru perioade scurte de timp.
Și pentru că, în general, florile nu țin mult, iar noi toți vrem ca ce este frumos să reziste în timp, la fiecare vânzare, Cornelia și Ramona insistă în discuția cu clienții asupra modului în care vor fi îngrijite florile sau aranjamentele ca să bucure privirile cât mai mult timp. Câți dintre noi știm că, înainte de a umple o vază cu apă, trebuie să o dezinfectăm? Eu, personal, am aflat abia acum, dar va fi o regulă de aur de care am să țin cont. Și mai sunt alte câteva trucuri mai mari sau mai mici care vor face ca florile să reziste mai mult decât ne-am aștepta. V
După două ore petrecute în atelierul Coral Bloom știu că e momentul să plec, dar mă desprind cu greu. Mai arunc o privire spre raftul cu bunătăți despre care nu am apucat să vă mai scriu. Stau acolo frumos ambalate produse gourmet, ceaiuri și cafele, praline și caramele artizanale, în general produse premium pe care n-o să le găsiți în niciun magazin alimentar. E luna cadourilor, luna sărbătorilor și niciun răsfăț nu e prea mare.
Adaugă comentarii