Actualitate

TREI SĂPTĂMÂNI DE SUFERINȚĂ LA CĂMINUL DE LA BERCA! Care este starea bătrânilor infectați cu SARS-CoV-2

”Am depășit momente de care nici nu vreau să-mi mai amintesc”, spune coordonatorul căminului de bătrâni Filantropia, unitate în care zeci de bătrâni și mai bine de jumătate dintre angajați au fost infectați cu SARS-CoV-2.

Primul caz COVID-19 a fost declarat pe 3 noiembrie, ca urmare a cererii de testare venite chiar din partea părintelui Daniel Necula după ce unul dintre angajații căminului fusese găsit pozitiv la infecția cu noul coronavirus. Din păcate, rezultatele au venit ca o avalanșă. În total 92 de persoane au fost confirmate cu COVID-19.

”În urma testelor au fost depistate un număr de 92 persoane pozitive, majoritatea asimptomatice sau cu forme ușoare și medii din rândul beneficiarilor și angajaților”, spune părintele Daniel Necula.

Din fericire, starea de sănătate nu a fost grav afectată motiv pentru care toți angajații pozitivi au putut rămâne și tratați în domiciliu. La rândul lor, bătrânii, cu vârste chiar și peste 90 de ani, au fost tratați în căminul de la Berca.

” Bătrânii au fost consultați de dl. dr. infecționist Micu Bogdan, și doamna dr. Carmen Scântei de la DSP  care au prescris tratamentul adecvat și constatând condițiile bune din cămin și profesionalismul personalului au decis ca toți rezidenții pozitivi sa fie îngrijiți în cămin, urmând ca doar cazurile grave să fie internate dacă va fi nevoie”, a explicat coordonatorul centrului.

Au fost trei săptămâni extrem de grele. Personalul rămas la serviciu era insuficient pentru a putea asigura continuitatea, iar bătrânii nu puteau fi lăsați nesupravegheați.  

”În toată această perioadă cu eforturi imense și multă luciditate am reușit să gestionam cu succes situația. Nu a existat niciun deces cauzat strict de Covid, având în vedere patologiile vârstnicilor și specificul activității căminului, de îngrijire a unui număr de 120 de vârstnici bolnavi e normal să existe și decese. Cu toate acestea, în prezent majoritatea vârstnicilor sunt bine. Cu două excepții toți angajații și au reluat activitățile după 14 zile de izolare. Se lucrează în condiții aproape normale. Ca și coordonator al căminului aș dori să mulțumesc în primul rând întregului personal pentru devotamentul și curajul extraordinar de care au dat dovadă. Oameni care și-au riscat propria sănătate pentru a-i îngriji pe bătrâni. Cu un sfert din lucrători disponibili cu program zi și noapte am depășit momente de care nici nu vreau să-mi mai amintesc”, spune părintele Daniel.

Totuși, părintele spune că perioada grea nu a trecut, așa că va continua să păstreze toate normele de siguranță și să testeze, de fiecare dată când va impune, bătrânii și personalul.

”Perioada grea nu s-a terminat, nu știm ce va urma însă îi asigurăm pe toți cei interesați că vom continua activitatea cu toată seriozitatea. O să continuăm să testăm, atunci când este nevoie tocmai datorită respectului față de ceilalți, pentru a nu pune în pericol pe cei din jur”, a punctat părintele Daniel Necula.