Actualitate Agricultura acum

Trufandale de început de primăvară, cultivate și în plină toamnă! Propunerea cercetătorilor buzoieni

Deși suntem pe sfârșit de toamnă, iar sezonul murăturilor este foarte aproape, cercetătorii buzoieni au solariile încărcate de trufandale specifice începutului de primăvară. Este vorba despre salata verde, un soi despre care cercetătorii spun că poate fi cultivat, fără probleme, și în această perioadă a anului, iar pentru ca pofticioșii să se poată bucura de propria recoltă,  Stațiunea de Cercetare Legumicole Buzău a scos la vânzare mii de răsaduri.

”Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău oferă spre vânzare prin punctul său de desfacere de pe strada Frasinet, răsad de salată “Riana” la prețul de 0,3 lei/fir. Răsadul este produs la paleți alveolari cu 104 celule/ palet”, anunță cercetătorii buzoieni pe pagina de Facebook a SCDL Buzău.

Salata ”Riana” este un soi românesc care poate fi cultivat și toamna, atât în solar cât și în câmp deschis. Potrivit specialiștilor, soiul are o perioadă scurtă de vegetație, de 40-50 de zile, ceea ce înseamnă că dacă va fi răsadurile vor fi cultivate acum până la Crăciun cu siguranță va fi bună de consum.

” Soiul ”Riana” poate fi cultivat în toate zonele țării și suportă diverse variante tehnologice și poate fi cultivată cu succes și în sistem ecologic”, au spus cercetătorii.

Frunzele de salată verde sunt o sursă excelentă de substanțe nutritive, având un conținut ridicat de vitamine precum  A, C, B1, B2 și minerale precum potasiu, fier, cupru, fosfor și molibden. Salata verde, consumată în stare proaspătă, poate trata cu succes constipația și alte tulburări gastrointestinale, fiind de asemenea recomandată și ca tonic pentru persoanele anemice.