Actualitate

Ultimele măsuri importante luate de BNR

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit astăzi în ședință, a luat o serie de măsuri importante. Una dintre decizii vizează  majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, de la 6,75 % pe an, începând cu data de 11 ianuarie. Cea de-a doua decizie se referă la majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an, de la 7,75 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută, de la 5,75 la sută pe an.

Referitor la ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit, nivelul rămâne neschimbat.

Potrivit actualelor evaluări, BNR notează că rata anuală a inflaţiei va scădea cel mai probabil în trimestrul I 2023 în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu (noiembrie 2022), dar va coborî semnificativ mai alert ulterior, ajungând la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent.

Mai multe detalii despre măsurile luate de Consiliul de administrație al BNR și despre evoluția inflației, pe site-ul Băncii Naționale a României.

Etichete