Actualitate

Ultimele tendințe în economia buzoiană. Care este sectorul cu o dezvoltare explozivă

După ani buni în care firmele de pe platforma industrială a municipiului Buzău au deținut cea mai mare pondere în economia județului, lucrurile sunt pe cale de a se schimba. Mai mulți factori precum problemele întâmpinate din cauza pandemiei și, mai nou, explozia prețurilor la energie și gaze, își pun deja amprenta pe economia județului Buzău. Unele sectoare, precum industria confecțiilor, încep să devină din ce în ce mai puțin vizibile, în timp ce altele cunosc un adevărat avânt. Cea mai mare dezvoltare o cunoaște agricultura.

Într-o intervenție în direct la Focus Tv, directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă, Ionel Tociu, a vorbit despre schimbările majore din economia buzoiană. Piedicile puse de pandemie,  care au generat inclusiv scăderea comenzilor, sau, în ultima perioadă, explozia prețurilor la utilități, fac ca antreprenorii să își revizuiască planurile. Mulți își reduc producția, alții își închid porțile definitiv. Pe de altă parte, alte sectoare cunosc o înflorire spectaculoasă.

“Tendința este de a se schimba profilul economic al platformei industriale și economice a Buzăului. Marile structuri energofage, consumatoare de gaze, energie electrică și termică încep să își reducă activitatea pentru că ele consumă foarte mult, cheltuie mult, și nu mai sunt rentabile în costuri. Au explodat și în continuare explodează structuri economice care au fost în stadiu embrionar sau foarte puțin dezvoltate până acum: comerț online, comerț alimentar și  nealimentar, mari depozite. De asemenea, tendința 2022 este de minimalizare a societăților comerciale care lucrează în lohn, este vorba despre confecții și încălțăminte, deoarece cerința pe piața europeană, și nu numai, este din ce în ce mai mică, nivelul costurilor în România începe să se ridice prin aceste scumpiri la utilități, prin majorarea nivelului salariului minim începând cu 1 ianuarie 2022”, a explicat Ionel Tociu.

În schimb, construcțiile cunosc o dezvoltare importantă. Dar și mai mult se mișcă lucrurile în agricultură. Se constată, de ceva vreme, un interes crescut al proprietarilor de terenuri agricole de a-și mări suprafețele lucrate și de a-și dezvolta afacerile, în special în zona bazinului agricol Pogoanele. Trendul, spun economiștii, se va menține. Mai mult, dezvoltarea explozivă a acestui sector, care generează locuri de muncă foarte bine plătite, va face ca în cel mult 4-5 ani agricultura să dețină o pondere importantă în PIB-ul Buzăului.

“Județul Buzău înregistrează la ora actuală o tendință de dezvoltare economică pe zona bazinului agricol Pogoanele. Se vede o structurare a activității agricole a județului Buzău cu tot ce înseamnă structură economică aferentă  agriculturii. Să nu uităm că avem un mare bazin agricol, este vorba despre zona Pogoanele. Și aici vreau să vă spun că din ultimele discuții avute chiar la sfârșitul anului 2021 cu câțiva proprietari de mari suprafețe agricole, din Pogoanele dar și din Buzău și Râmnicu Sărat, forța de muncă începe să devină foarte complexă, cu o structură profesională complexă și foarte bine plătită. Cineva, proprietar de mare suprafață agricolă, îmi spunea că acești mecanici agricoli, nu pot fi numiți tractoriști sau combinieri, structură profesională complexă, au început să fie mai bine plătiți decât IT-iștii.”

De altfel, agricultura, în plină expansiune, este sectorul economic care de câțiva ani continuă să facă angajări chiar și în sezon rece. Asta în condițiile în care în alți ani, în lunile în care nu se puteau efectua munci agricole, din cauza temperaturilor scăzute, angajații erau trimiși în șomaj pentru câteva luni.