Comunitatea primitoare, tradițiile locului și frumusețea naturii au devenit magnet pentru străinii care vor să trăiască experiențe autentice românești. Se întâmplă la Centrul de Artă Aluniș, acolo unde de doar două zile a ajuns și Osiris Rafael Valero, un columbian în vârstă de 42 de ani, dornic să cunoască România, în calitate de voluntar la Buzău.
Osiris Rafael Valero este din Bogota și spune despre el că a muncit într-o corporație, aproape non-stop, timp de 26 de ani, astfel că, în urmă cu doi ani, a simțit că este timpul să ia o pauză de la activitățile cotidiene și să dedice altor lucruri pe care „nu și le-a permis să facă niciodată”. Atenția lui s-a îndreptat către voluntariat. Așa a putut cunoaște oameni noi și, în același timp, s-a implicat în viața altor comunități. Primul program de voluntariat în care s-a implicat a fost în Bogota, însă din august 2021 a fost și în Germania, Israel, Maroc și acum Buzău.
”Mă interesează să călătoresc, să cunosc diferite culturi, oameni, moduri de viață, peisaje și, în același timp, să contribui într-un fel la locurile pe care le vizitez și la oamenii care mă primesc. A fost o modalitate foarte bună de a dezvolta noi relații”, spune columbianul.
La Aluniș a ajuns la finele lui 2023 și spune că îi place să lucreze cu oamenii și vrea să se implice în cât mai multe activități atât cu copiii cât și cu persoanele aflate în nevoie. Poate preda limba spaniolă, practica vindecări energetice și chiar să ofere sprijin persoanelor aflate în suferință.
”Aluniș implică câteva lucruri care îmi plac: natură, artele, lucrul cu copiii, schimbul cultural și mediul pașnic întâlnit la țară. Am șansa de a lucra cu oameni minunați care sunt pasionați de îngrijirea comunității lor și de menținerea în viață a tradițiilor lor. Probabil că voi mai fi în România câteva luni, dacă nu voi găsi un proiect interesant pe termen lung care să mă tenteze să rămân mai mult”, a spus voluntarul de la Aluniș.
Până să ajungă la Aluniș a poposit în Mureș de unde spune că a plecat încântat de ospitalitatea cu care a fost primit de români. Nu știe când va rămâne în România însă știe cu certitudine că va recomanda prietenilor să viziteze țara noastră tocmai pentru căldura cu care el a fost întâmpinat.
” Nu am fost încă în multe locuri din România, dar ceea ce știu până acum este fascinant. Frigul a fost brutal pentru mine, dar a meritat. De asemenea, a fost neutralizată de căldura oamenilor pe care i-am întâlnit. Prima mea gazdă în Ghindari, câțiva dintre prietenii săi, care m-au găzduit și pe mine timp de o săptămână și acum Iulia: toți sunt foarte prietenoși, cu mintea deschisă, cu inima caldă, și oameni generoși care sunt dispuși să împărtășească ceea ce au și de la care puteți învăța multe. Deci, aș recomanda cu siguranță România prietenilor mei ca o destinație minunată”, spune Osiris Rafael Valero.
În ultimii ani, la Aluniș au ajuns zeci de voluntari din toată lumea în fiecare an.
”Am deschis la Alunis Art Center aduce anual 10-20 voluntari din toată lumea, în general artiști în căutare de experiențe autentice. Până acum (2020-2023) am avut voluntari din Japonia, Mexic, Brazilia, Noua Zeelanda, Canada, Statele Unite ale Americii, Singapore, Polonia, Germania, Iordania, etc”, a spus Iulia Sîrbu, inițiatoare proiectului.
Voluntarii primesc cazare și masă și ajută, în funcție de expertiza lor, în diverse arii: construcții, permacultură, olărit, design, relația cu oaspeții (în limbi internaționale: portugheză, engleză, franceză), lucrul cu copiii (ateliere de olarit, creatie, etc).
Adaugă comentarii