Actualitate

Un renumit medic din Buzău, funcție importantă în forul de conducere al chirurgilor din România. Lucrări importante, susținute la Congresul Național de Chirurgie

Medicul chirurg Marius Anastasiu, fostul șef al secției chirurgie generală a Spitalului Județean Buzău,  este noul președinte al Departamentului de Relații Externe al Societății Române de Chirurgie de Urgență si Trauma. El a fost ales cu unanimitate de voturi în această funcție în cadrul adunării generale a SCRUT, care a avut ședință, săptămâna trecută, când s-a desfășurat, la Sinaia, Congresul Național de Chirurgie, ce a reunit peste 1200 de chirurgi și specialiști din țară.

Medic primar chirurgie generală, doctor în medicină, secretar general al Societății Române de Chirurgie de Urgență și Traumatologie (SRCUT) și membru în numeroase societăți internaționale de chirurgie, medicul buzoian este supraspecializat în chirurgie cancerologică digestivă și deține competențe în chirurgie laparoscopică și în traumatologie viscerală, obținute în Franța.

La congres, medicul buzoian a prezentat mai multe lucrări, dar una dintre ele în principal s-a bucurat de numeroase aprecieri, prin tema propusă, dar mai ales prin sinceritatea abordării. Asta pentru că a fost vorba despre un subiect destul de delicat, și anume erorile care pot duce la un final nefericit al unei intervenții chirurgicale în cazul pacienților cu politraumatisme.

,,A fost o lucrare ce și-a propus să rupă conspirația tăcerii și a animat, prin sinceritate, întreaga audiență. În final, toți participanții au ajuns la concluzia că este momentul să înlocuim conceptul fatalist „acts of God” cu noul concept de management al riscurilor medicale”, a declarat dr. Marius Anastasiu, citat într-un comunicat al SJU Buzău.

În același timp, medicul buzoian a vorbit și despre un concept care l-a făcut cunoscut în lumea medicală, prin modul de abordare, așa-numitul concept ”Damage Control”.

,,Conceptul Damage Control reprezintă o nouă paradigmă în rezolvarea cazurilor critice chirurgicale, acompaniate de hemoragie masivă ce declanșează triada letală: acidoza metabolică, hipotermie și coagulopatie greu de controlat. Această metoda de salvare a vieții a scăzut impresionant morbiditatea și mortalitatea pacienților politraumatizați în stare gravă. Lucrarea noastră a prezentat pe o serie personala etalata pe 15 ani tehnica abdomenului deschis (open abdomen). Gestionarea rapidă a hemoragiei intra-abdominale, a sepsisului grav și a leziunilor complexe viscerale, urmată de închiderea temporară a abdomenului a oferit echipei anestezico-chirurgicale răgazul de a planifica o re-laparatomie pe o altă condiție biologică a pacientului ce a permis rezolvarea definitiva a leziunilor. Aplicând acest concept mortalitatea în trauma grava a scăzut cu 30-40%”, a mai spus medicul buzoian.

Detalii despre lucrările congresului și prezentările avute de chirurgul buzoian găsiți aici.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian