Actualitate

Una dintre cele mai cunoscute reţele de socializare sprijină Poliţia Română în cadrul mecanismului „ALERTĂ RĂPIRE COPIL”

Reţeaua de Socializare “Facebook” se alătură Poliției Române și ajută la găsirea copiilor răpiți, mediatizând cazurile.  „Alertă Răpire Copil” este un mecanism național de alertă publică, care se declanșează în situații de răpire a unui copil ori în situații în care un copil a dispărut iar viața acestuia poate fi în pericol.

  • Cum funcţionează mecanismul „ALERTĂ RĂPIRE COPIL”?

Mediatizarea alertelor declanșate de Politia Română prin intermediul Facebook va ajuta polițiștii să afle detalii si informații utile despre copiii răpiți. Facebook va trimite notificări celor aflați în zona în care a fost anunțat cazul. Pe lângă informațiile specifice transmise către Facebook, mesajul de activare va fi însoțit de un link URL către comunicatul de presă al Poliției Române, despre cazul care a dus la declanșarea mecanismului, comunicat publicat pe pagina www.politiaromana.ro sau pe pagina oficială de Facebook a instituției. Astfel, utilizatorii Facebook pot accesa, prin intermediul link-ului, mai multe informații legate de cazul mediatizat.

România, prin Poliția Română, este cea de-a 24-a țară din lume care colaborează cu Facebook pentru găsirea copiilor răpiți.

De la operaționalizarea Mecanismului, în anul 2011, au fost declanșate 8 alerte, toate fiind clarificate rapid, în urma investigațiilor făcute de polițiști și a informațiilor obținute de la cetățeni, fiecare caz având caracteristici și rezolvări specifice.

Mecanismului „Alertă Răpire Copil” este similar sistemului „Amber Alert” din Statele Unite ale Americii.