Social

Unguriu înflorește cu penitenciarul

Se fac pași importanți în vederea construirii unui penitenciar la Unguriu, în județul Buzău. Statul român a contractat un împrumut de 177 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru construirea a două penitenciare, unul dintre acestea fiind cel din Buzău. Și în timp ce sunt parcurși pași birocratici, deja se întrevăd primele avantaje pentru comuna buzoiană generate de construirea unui penitenciar în zonă.

La Unguriu urmează să fie construit, în următorii ani, un penitenciar modern cu regim semideschis și o capacitate de 900 locuri. Imobilul va fi ridicat pe un teren pe care au funcţionat trei unităţi militare. Terenul a trecut recent din administrarea Ministerului Apărării în cea a Ministerului Justiţiei, printr-o hotărâre de Guvern. Zilele trecute, Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru un împrumut de 177 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, bani cu care vrea să fie construit penitenciarul din Unguriu și unul în județul Ilfov. Proiectul urmează să fie implementat în circa 6 ani, iar data limită de returnare a sumelor împrumutului este 31 mai 2025.  În timp ce sunt parcurși pașii birocratici, autoritățile din comuna Unguriu, unde va fi construită închisoarea, fac calcule și încearcă să profite de fiecare lucru astfel încât comuna să beneficieze de cât mai multe avantaje în urma acestui proiect. De pildă, pe de o parte, proiectul construirii penitenciarului prevede montarea unei centrale termice pe gaze care să încălzească imobilul în care vor ajunge sute de deținuți. Autoritățile locale vor să profite de acest lucru și odată dusă conducta cu gaze până la penitenciar, să extindă rețeaua în toată comuna. Discuții în acest sens au loc chiar astăzi, la București.

”Datoria mea ca primar e să fructific cât mai mult acest fapt. Discutăm acum extinderea rețelei de gaze în toată comuna, penitenciarul e prevăzut să fie alimentat prin centrale termice pe gaze”, a declarat primarul din Unguriu, Ciprian Tirizică.
Lista avantajelor, spun autoritățile din Unguriu, este mult mai lungă. Pe lângă locurile de muncă nou create și taxele care vor ajunge în bugetul local, în comună s-ar putea realiza noi foraje de apă și o stație de epurare.
Potrivit planului Ministerului Justiției, penitenciarul din Buzău ar trebui să fie gata până în 2024.