Actualitate

”Ursu’, băăă!” Numărul apelurilor la 112 privind prezența urșilor în localitățile din Buzău, de 3 ori mai mare față de anul trecut

Foto arhiva

Se știe de luni bune că numărul atacurilor urșilor a crescut foarte mult în ultimul an. Au arătat-o alertele dese și strigătul disperat, de multe ori, al locuitorilor din mai multe localități din Buzău, dar și al autorităților locale, care au cerut soluții.

Cifrele statistice arată însă cel mai bine adevărata dimensiune a acestui fenomen.

Potrivit Inspectoratului Județean de Jandarmi Buzău, de la începutul anului până în prezent au fost 313 intervenții pentru protejarea oamenilor și alungarea urșilor ajunși în gospodării. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecute fuseseră doar 95 de intervenții, deci creșterea e  de peste 3 ori. Informațiile se regăsesc într-o situație statistică întocmită de IJJ la solicitarea Șansa News și se referă strict la sesizările care au ajuns la jandarmerie.

”În perioada 01.01.2023-23.10.2023 au fost înregistrate 313 apeluri prin care a fost semnalată prezența urșilor, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut (95). Trei persoane au sesizat faptul că au fost atacate, anul trecut fiind înregistrate 2 astfel de cazuri. Sesizările au făcut referire la următoarele zone: Gura Teghii, Pătârlagele, Siriu, Nehoiu, Chiojdu, Beceni, Siriu, Bisoca, Murgești, Cernătești, Grebănu, Cislău, Blăjani, Berca, Merei, Tisău, Colți, Vernești, Pârscov, Unguriu, Policiori, Cătina, Lopătari, Viperești, Cozieni, Zărnești, Scorțoasa, Topliceni, Mărăcineni, Săpoca, Cănești, Pănătău, Calvini, Bozioru, Tisău.

Menționăm că datele prezentate corespund evidențelor unității noastre, gestionate strict din prisma apelurilor primite prin S.N.U.A.U. 112, situația neincluzând și sesizări/evenimente semnalate prin alte mijloace sau către alte autorități cu atribuții”, se arată în documentul citat.

Și prezența altor animale sălbatice în locuri în care nu ar trebui să existe acestea a fost sesizată de mai multe ori în acest an față de 2022. Este vorba despre un număr de 34 de apeluri venite la 112 de la buzoieni, care au sunat să anunțe prezența unor șacali, vulpi, șerpi sau alte animale sălbatice, față de 11 apeluri în 2022.