Actualitate

VACANȚĂ PRELUNGITĂ FORȚAT, PĂRINȚI NEMULȚUMIȚI. Sindicaliștii cer renunțarea la modificarea structurii anului școlar. O decizie oficială, așteptată joi

Val de reacții după ce marți ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre posibilitatea prelungirii vacanței de primăvară, astfel încât elevii să stea acasă o lună de zile, în aprilie. Atât sindicaliștii, cât și elevii și părinții, critică intenția autorităților de a prelungi vacanța de primăvară. Cu toții cer oficialilor de la București să renunțe la modificarea structurii anului școlar. Sindicaliștii spun că toată lumea ar avea de suferit, de la elevi până la părinți și cadre didactice.

“Am rămas surprinși, să nu spun șocați, dar foarte surprinși, întrucât nu a fost niciodată discuția de modificare  a structurii anului școlar. Sigur că au început discuțiile cu ministrul imediat după declarațiile privind modificarea. Noi, sindicaliștii, am solicitat să se renunțe la această măsură. Prin modificarea structurii anului școlar, elevii vor fi obligați să lucreze la temperaturi foarte ridicate, chiar peste 40 de grade, cu masca pe față, într-un colectiv aglomerat, vă dați seama ce stres suplimentar pentru ei. Iar elevii din învățământul profesional și tehnic vor încheia cursurile în august. Este anormal, cum să le faci, cu cine. Cadrele didactice, unii dintre noi, au probleme, solicită tratament. Și , în plus, cine ne garantează că în acea perioadă va fi mai bine? Și atunci ce facem, mai amânăm încă 2-3 săptămâni, ne ducem până în septembrie? A fost o decizie pripită. Cu siguranță domnul ministru poate da înapoi. Mâine vom avea o discuție, semnalele sunt pozitive, sigur că dumnealui nu a fost pus în temă cu toate neajunsurile care derivă din aceste modificări. Eu sper, și cred că în proporție de peste  90 %, se va reveni asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar.”, a declarat în emisiunea Focus News, de la Focus Tv, liderul SÎP Buzău, Ion Dobre.

Nici elevii nu văd cu ochi buni vacanța neașteptată, de o lună.

“Nu suntem de acord, mai ales noi, cei din anii terminali. Avem nevoie de pregătire, de ore suplimentare, și dacă avem o lună de vacanță, nu mai putem asimila nimic din ce am învățat. O să ne plimbăm, o să avem o lună de recreere, n-o să ne mai fie aminte de învățat într-o lună de vacanță. Apoi mergem din nou la școală, și din nou teamă de infectare. Pe scurt, nu este o măsură bună.” a declarat la Focus Tv, Cristiana Stanciu, președintele Consiliului Tineretului din România, Buzău.

La rândul lor, părinții speră ca ministrul Educației să revină asupra deciziei, pentru că altfel nu știu cu cine vor lăsa copiii în această perioadă, pe timpul zilei, cât ei vor fi la serviciu.

“Mă surprinde, ca părinte, faptul că sunt luate niște decizii foarte repede, fără să fie o comunicare între partenerii specifici: școală, copil, părinte. Nu au fost întrebați părinții, cei mai mulți au un program la serviciu, nu au unde să lase o lună copiii, unii trebuie să rămână singuri acasă. Cine răspunde pentru această situație, cine poate da o mână de ajutor părinților? Copiii sunt bulversați de aceste decizii luate peste noapte, nu se poate da totul peste cap. Școala a început online când s-a cerut acest lucru, copiii au încercat să facă ore. Măcar era o formă de a face școală. Vine acum o vacanță de o lună, o ruptură mare. Și ce vor face copiii în vară, mai ales cei cu examene, când temperaturile vor fi foarte ridicate? “, a declarat Marcel Panait, reprezentantul părinților din Buzău.

După valul de reacții din întreaga țară, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că prelungirea vacanței nu este bătută în cuie. O ședință decisivă este programată mâine, la ora 10. ”Aşteptăm propuneri constructive în interesul elevilor din partea partenerilor de dialog. Suntem datori să identificăm cele mai bune soluţii. Am spus că asta e varianta propusă de Ministerul Educaţiei, ordinul va fi semnat abia după consultări. Joi, la ora 10.00, vom avea Comisia de Dialog Social, vedem cu ce propuneri se vine. Vom avea concluzii şi abia după aceea un ordin de ministru. Rezultatul va fi în interesul elevilor”, a subliniat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Marți, ministrul Educaţiei a anunțat că vacanţa de primăvară ar putea fi prelungită astfel încât copiii să fie liberi între 2 aprilie și 4 mai. Astfel, Evaluarea Națională ar urma să aibă loc în perioada 5-8 iulie.