Actualitate Alertă Coronavirus Buzău Șansa de Ramnicu Sărat

VAL DE EXTERNĂRI LA RM. SĂRAT! Zeci de pacienți au plecat acasă, la cerere

Val de externări la cerere, la Râmnicu Sărat, după ce Curtea Constituțională a decis că internarea obligatorie a persoanelor cu boli transmisibile nu poate fi impusă prin ordin de ministru.  De vineri, imediat ce a apărut motivarea deciziei CCR, și până luni, 19 pacienți internați în Spitalul Municipal Rm. Sărat au fost externați. Cei 19 pacienți, asimptomatici, au  cerut să fie lăsați să plece acasă tocmai bazându-se pe decizia CCR, dând asigurări pe propria răspundere că vor sta izolați de restul familiei.

Într-o intervenție în direct în emisiunea Focus News de la Focus Tv, directorul medical al Spitalului Rm. Sărat, Felicia Vasile, a declarat că cei 19 pacienți sunt persoane tinere,pacienți asimptomatici atât la internare cât și pe parcurs. Mulți dintre ei au plecat după doar câteva zile de internare, unii chiar și 5 zile, fără să aibă certitudinea că nu mai sunt purtători ai virusului și că nu riscă să-i îmbolnăvească pe cei din jur.

“Sunt pacienți tineri, activi, mulți care lucrează. Au declarat pe propria răspundere că vor sta izolați, sperăm să respecte acest lucru. Nu ar trebui să intre în colectivitate pentru că riscurile sunt enorme, și pentru bolnavi, și pentru cei din jurul lor. Din experiență am constatat că evoluția stării de sănătate a bolnavilor poate fi imprevizibilă, pot apărea schimbări de la o zi la alta. Am avut pacienți în cazul cărora starea s-a modificat și la 5 sau la 7 zile de la debutul bolii, de la primul test pozitiv.”, a declarat medicul Felicia Vasile.

Medicii de la Spitalul Rm. Sărat, spital suport pentru tratarea pacienților COVID-19, se așteaptă la noi cereri de externare dar și la o avalanșă de îmbolnăviri după aceste zile.

“Ne asteptam la noi cereri, dar sperăm ca toți pacienții să-și înțeleagă situația, și să nu ajungem să fim obligați să-i externăm în ciuda opiniei medicului curant. Este un risc foarte mare de răspândire comunitară.  Iar după acest val de externări, ne putem aștepta și la un nou val de confirmări. Va fi foarte greu atunci. N-o să avem unde-i interna. Nici pe ei și nici pe contacții lor. Este păcat și de sacrificiul și munca depusă până acum de cadrele medicale de la Rm. Sărat. ”,a adăugat medicul Felicia Vasile.

În Spitalul Municipal Rm. Sărat sunt internați, luni, 108 pacienți.