Cifre care dau peste cap orice calcul al analiștilor de mediu, indicate de site-urile care reflectă, în timp real, valorile privind calitatea aerului. Măsurătorile din cursul zilei de ieri au arătat depășiri foarte mari la unul dintre principalii indicatori monitorizați la stația din municipiul Buzău. Este vorba despre valorile pentru particule în suspensie < 10 µm care depășeau 50 ug/m3 , respectiv valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane.
Așa cum se poate vedea în imaginile alăturate, începând cu ora 9.00, valorile înregistrate pentru pulberile în suspensie au început să crească alarmant, ajungând aproape de 900 ug/m3.
Din fericire, aceste cifre mărite sunt rezultatul unei defecțiuni tehnice și, în realitate, calitatea aerului în municipiul Buzău este ”acceptabilă” (potrivit site-ului calitatea aerului.ro) ,adică nu ridică probleme pentru sănătatea locuitorilor.
”În cadrul procedurii de analizare și validare a datelor furnizate de stația automate de monitorizare a calităţii aerului BZ1, aflată în administratea A.P.M. Buzău, am căutat să identificăm posibilele cauze care au condus la valorile crescute ale concentrațiilor de PM10, de la staţia de fond urban BZ-1, din data de 19.08.2024, pentru intervalul orar 09.00-16.00 Urmare a acestei analize, a rezultat faptul că analizorul automat de LSPM10 nu funcționează corespunzător, necesitând mentenanță, drept urmare am întocmit un Formular pentru Solicitare Intervenţie Tehnică, care a fost transmis la A.N.P.M, iar datele din intervalul mentionat au fost validate cu status incorect”, anunță reprezentanții APM Buzău.
Ca urmare a acestei defecțiuni, aceste valori pentru indicatorul PM10 nu vor mai fi transmise zilnic, așa cum se întâmpla până acum, ci lunar.
De ce este periculos PM10 pentru sănătatea populaţiei
O problemă importantă pentru sănătatea populației o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. În acest caz, cele mai afectate ar fi persoanele care suferă de boli cardiovasculare și respiratorii, copiii cu vârsta mai mică de 15 ani, vârstnicii și astmaticii. Poluarea cu pulberi înrăutățește simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.
Potrivit specialiștilor, expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.
O nenorocire de administrație drumuri și funcționari scăpătați au înțesat orașul de semafoare,la ce vă așteptați? E sufocat orașul de proasta administrare…efectiv în centru stau cu batista la nas ,căci nu se poate respira. Niste idioți au distrus un oraș.