Actualitate

Varza ”reînviată” de Buzău, Marele Premiu la Salonul Inovării și Cercetării UGAL INVENT. Cum a reușit echipa lui Costel Vânătoru să obțină succesul internațional

Un soi de varză românesc, foarte vechi și extrem de apreciat, dar care în timp și-a pierdut calitățile genetice, a fost restaurat de cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău. Este vorba despre soiul ”Licurișca”, ce are o vechime de peste 100 de ani, recuperat și restaurat prin munca susținută a cercetătorilor buzoieni.

”Licurișca” a cucerit planeta la propriu, în vara anului trecut, când munca specialiștilor buzoieni a fost prezentată în Franța, la un congres de specialitate. Iar acum, activitatea echipei a fost răsplătită cu un mare premiu și o medalie de aur la Salonul Inovării și Cercetării UGAL INVENT 2023, care a avut loc, zilele trecute, la Galați.

”Licurișca” a fost a fost medaliată pentru ”Cercetare privind restaurarea principalelor trăsături identitare ale vechii varietăți de varză românească de toamnă” (Research regarding restoration of the main identity traits of old Romanian autumn cabbage variety), iar premiul le-a revenit în egală măsură tuturor cercetătorilor de la Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău care au muncit pentru a ajunge în acest punct: Costel Vînătoru, Bianca Mușat, Camelia Bratu, Geanina Negoșanu, Matilda Popescu și Dorel Hoza.

”Am aflat și noi despre acest premiu. Este vorba de restaurarea unui soi de varză foarte vechi, care se cultiva acum 100 de ani, poate și mai bine în zona noastră. Acest soi se pierduse, iar noi, cu munca de genetică, de ameliorare, am reușit să îl reabilităm și am participat cu această lucrare. Practic am reușit să restaurăm caracteristicile soiului respectiv, un fel de arheologie genetică ce am făcut noi”, a declarat, pentru Șansa News, directorul Băncii de Resurse Genetice, Costel Vânătoru.

A fost un volum foarte mare de muncă pentru recuperarea tuturor caracteristicilor acestui soi de varză, care avea, în trecut, mai multe varietăți.

”Vorbim de soiurile vechi de varză. Acestea erau cunoscute sub numele Licurișca, dar cu mai multe varietăți: Licurișca de Buzău, de Bărăgan, de Ialomița, de Prahova, de Brăila, varietăți care aveau o genetică comună, dar care, prin selecție, cultivatorii din anumite zone au ales anumite forme, iar aceste soiuri au ajuns să se dezvolte și au fost cultivate o perioadă lungă de timp. Din aceasta, în timp au apărut și alte soiuri, cum ar fi Varza Căpățânoasă de Buzău sau Varza Tomnatică de Buzău, verze pe care le găsim descrise de profesorul Alexandrescu la 1896. În timp au fost neglijate în cultură și erau în pericol să dispară, își pierduseră și caracteristicile de identitate clară. Noi am muncit foarte mulți ani și am strâns foarte multe resurse genetice din întreaga țară, dar mai ales din zonele acestea, Brăila, Ialomița, Buzău, Prahova și am reușit restaurarea acestui soi de varză vechi, Licurișca, un soi care a fost prezentat și la Congresul Mondial al Horticultorilor de la Angers, Franța, unde s-a bucurat de succes”, a mai spus Costel Vânătoru.

Soiul restaurat de cercetătorii buzoieni și medaliat cu aur zilele trecute are un mare potențial, datorită aspectului, conținutului suculent, dar mai ales pentru că are frunze fine și subțiri, ideale pentru sarmale.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian