Actualitate SĂNĂTATE

Victimele colaterale ale pandemiei. Pacienții non COVID care trebuie văzuți de un medic specialist, nevoiți să aștepte. Între timp, bolile de care suferă se agravează

Pandemia de coronavirus generează adevărate drame. Nu afectează doar bolnavii COVID, ci și pe restul pacienților. Din cauza rapidității cu care se răspândește virusul, dar și pentru că unele spitale mari din țară au fost transformate în unități COVID, multe persoane diagnosticate cu diverse afecțiuni și care ar avea nevoie de un consult de specialitate, nu au nicio șansă să ajungă în fața unui medic.

În această perioadă de pandemie, nu doar spitalele COVID sunt pline, ci și cabinetele medicilor interniști. Aici ajung persoane cu probleme vechi de sănătate dar și mulți pacienți care au fost infectați cu coronavirus și care, după ce s-au negativat, au aflat că virusul le-a provocat alte boli grave. În unele cazuri, pacienții respectivi sunt tratați de medicii interniști, însă, în alte cazuri, afecțiunile sunt grave astfel că pacienții ar trebui să fie operați sau măcar văzuți de un medic specialist. Aici apare un blocaj. În plină pandemie, găsirea unui loc într-un spital, chiar și non COVID, se dovedește a fi o “victorie” greu de obținut.

“Vin pacienți, cazuri post COVID, cu probleme de  pancreas, de ficat. Cei pe care i-am urmărit în cabinetul nostru, mai ușor sau mai greu, au ajuns până la urmă la valori normale ale analizelor și cu simptomatologia remisă. Dar, sunt foarte multe cazuri pe care le temporizăm întrucât nu avem unde să îi trimitem la o clinică de specialitate. Am încercat și cu Bucureștiul și cu mare dificultate doar câte un pacient cu probleme mai grave am mai trimis. În rest, nu.  Marea majoritate a pacienților au fost temporizați, intervenții chirurgicale, de exemplu, pentru colecist am fost nevoiți să amânăm până se va termina cu pandemia, probleme hepatice, cu analize modificate, pe care trebuie să îi vedem noi aici și pentru care poate dacă ne-am dori o confirmare, ne-am dori să fie văzut pacientul în clinici universitare pentru o altă părere, este foarte greu. Foarte, foarte greu, pentru că nici în clinicile universitare nu sunt primiți pacienți, chiar dacă nu sunt spitale COVID”, a declarat la Focus Tv, medicul internist Karmencita Pricop.

Amânarea repetată a prezentării în fața unui specialist face ca bolile să se agraveze și să se ajungă chiar la adevărate tragedii.

“Din cauza acestei temporizări, în afară de faptul că  boala se agravează, de multe ori poate să se soldeze și cu decesul pacientului, în funcție de afecțiunea pe care acesta o are. Am avut situații și de deces, poate că pacientul mai trăia dacă putea beneficia de o spitalizare într -o secție ATI sau măcar într-un spital universitar.”