Actualitate Agricultura acum

(Video) Au dat lovitura! Fermierii care au pariat pe o cultură din Africa au producții foarte bune și pe secetă

Au renunțat la porumb și au cultivat sorg, iar acum, aproape de vremea recoltatului, se declară mulțumiți. Planta originară din Africa din care se poate obține făină fără gluten a dat producții foarte bune pe pământ românesc. Mai exact, 5 tone la hectar!

Potrivit directorului Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea, recolta este una foarte bună în condițiile în care cheltuielile pentru întreținerea culturii de sorg sunt minime.

”Dacă este să facem o comparație între porumb și sorg, câștigător este sorgul. Asta dacă comparăm cheltuielile între cele două culturi și producțiile, în aceleași condiții meteorologice. La sorg avem o producție de 5 tone, și la porumb avem aceleași recolte, însă cheltuielile pentru întreținerea culturii de sorg sunt mult mai mici. Comparația este valabilă în condițiile în care nu avem irigații. Dacă am avea irigații, atunci porumbul ar putea ajunge și până la 15 tone pe hectar, iar sorgul doar la 8”, a spus Cosmin Florea.

De altfel, Cosmin Florea a fost zilele acestea pe câmp și a verificat stadiul de dezvoltare al plantelor și spune că în toate zonele în care în anii trecuți porumbul a fost distrus de secetă și unde persistă deficitul de apă în sol, anul acesta sorgul a dat producții bune semn că de la an la an această cultură va câștiga teren și în Buzău.

Sorgul este o specie înrudită cu grâul și porumbul din care se obține făină fără gluten. De asemenea, tulpina plantei poate fi folosită și ca furaj pentru animale. În total, în Buzău au fost însămânțate în acest an peste o mie de hectare cu sorg.