Actualitate SPORT

(VIDEO) Au învârtit mingea cu clopoței pe un teren nou-nouț. Turneu european de fotbal pentru nevăzători, la Buzău

Buzăul găzduiește, sâmbătă, un turneu amical de fotbal pentru nevăzători, cu participarea unor echipe naționale din Anglia, Germania, Italia și Belgia. Dimineață, naționala de nevăzători a României a întâlnit selecționata Angliei U 21, iar de la 13,30 îi va înfrunta pe cei din Charleroi.

Iată programul meciurilor!

  • 8.30 România-Anglia U 21
  • 10.00 Charleroi -Borussia Dortmund
  • 11:30 AS Roma -San Remo
  • 13:30 România -Charleroi
  • 15:00  Anglia U 21 -AS Roma
  • 16:30 San Remo-Borussia Dortmund

Toate partidele pot fi urmărite online AICI.

Cum a ajuns Buzăul gazda turneului

Întrebare firească, cea legată de contextul care a făcut posibilă găzduirea acestei competiții la Buzău, și un răspuns la fel de firesc. Buzăul are, la Liceul pentru Deficienți de Vedere, al doilea teren de fotbal pentru nevăzători construit în România, cu ocazia EURO 2020. Terenurile pentru fotbalul destinat nevăzătorilor au caracteristici specifice: 20 de metri lățime și 40m lungime, fiind împărțit în treimi care reprezintă zone de ghidare (treimea defensivă, treimea de mijloc și treimea de atac).

Următorul pas va fi ca Liceul Special pentru Deficienți de Vedere să își facă echipă. O echipă care, având teren, are un avantaj major și care se poate transforma în pepinieră de juniori pentru națională. Profesorul Vasile Carapit de la Liceul pentru Deficienți de Vedere confirmă că acesta va fi un obiectiv în perioada următoare:

Cum se joacă fotbalul pentru nevăzători

Fotbalul pentru nevăzători are reguli stricte și campionat de nivel european. În România, prima competiție s-a desfășurat în 2013, iar anul trecut, naționala noastră a încheiat pe locul 8 participarea la Campionatul European.

Echipele sunt formate din câte cinci jucători. Obligatoriu, cei patru care aleargă pe teren sunt nevăzători, în timp ce portarul este singurul care nu are deficiențe de vedere. Terenul are dimensiunile reduse, cele specifice și pentru futsal, iar reprizele sunt cu durata de 20 de minute. Specific este că mingea este sonoră, iar atunci când se rostogolește poate fi urmărită datorită clopoțeilor din interior.

Mișcarea din teren a nevăzătorilor este direcționată de ghizi care se află la poarta echipei adverse. Cu toate aceste măsuri de precauție și ghidare, sportul nu este lipsit de riscul de accidentări. Cele mai frecvente sunt ciocnirile între adversari.