Peste cinci sute de persoane au participat în acest an la procesiunea de Bobotează. După ce au participat la slujbele oficiate în biserici, credincioșii au mers pe malul râului Buzău. Tineri, copii și bătrâni, cu toții au asistat cu bucurie, timp de aproape o oră, la slujla organizată la monumentul ridicat pe esplanada de lângă râu care simbolizează recunoștința credincioșilor pentru martiriul Sfântului Sava de la Buzău, înecat în apa râului, în urmă cu 1650 de ani.
Pentru al doilea an consecutiv, slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de un sobor de preoți, printre care și părintele Mihail Milea.
Așa cum s-a întâmplat și anul trecut, slujba specială de Bobotează a fost presărată de momente inedite, primite cu bucurie de toți cei prezenți.
După citirea Sfintei Evanghelii și momentul sfințirii apei, Înaltpreasfințitul Ciprian a eliberat mai mulți porumbei albi, porumbelul simbolizând Duhul Sfânt care se afla deasupra Mântuitorului atunci când a fost botezat în râul Iordanului.
Momentul culminant a fost cel a aruncării crucii în apele Buzăului, după care au înotat pentru a o recupera șase buzoieni, cu unul mai puțin ca anul trecut.
Cei șase bărbați au avut parte și de un moment de suspans, după ce au intrat în apele reci ale râului. După aruncare, crucea rămas, preț de câteva minute, suspendată pe partea mai înaltă a construcției de beton, din apropierea podului Mărăcineni, astfel că, cei șase au fost nevoiți să mai îndure frigul pentru a o putea recupera. Până la urmă crucea a fost adusă la mal de un bărbat din Sudiți, comuna Gherăseni.
Cătălin Barcan are 23 de ani și a fost pentru prima dată când a participat la recuperarea crucii aruncate de preoți în apa râului Buzău, conform tradiției de Bobotează. Acum, buzoianul este de părere că-i va merge bine tot anul. Bărbatul este căsătorit și are o fetiță.
La finalul slujbelor, credincioșii au primit aghiasma mare, apa sfințită, tămăduitoare.
Adaugă comentarii