Actualitate

(Video) Cercetări la IPJ Buzău: Se fură PET-uri din aparatele SGR. Cât a reciclat Buzăul într-un an

La un  an de la implementarea Sistemului Garanție Returnare, un buzoian sesizează mai multe instituții ale statului cu privire la o situație ilegală, despre care  spune că s-ar fi întâmplat la unul dintre aparateleamplasate în parcarea unui supermarket . Buzoianul care susține că a văzut personal ceea ce s-a întâmplat, vorbește despre faptul că agentul economic care administrează aparatul SGR ar fura ambalajele introduse spre reciclare de oamenii, de bună credință, care doresc să-și recupereze cei 50 de bani plătiți la achiziția produselor comercializate în PET-uri, sticlă sau doze. Cele semnalate sunt acum cercetate de Inspectoratul Județean de Poliție Buzău.

Potrivit unor surse sansanews.ro, buzoianul ar fi văzut cum mai multe ambalaje de plastic erau scoase din aparat și mai apoi reintroduse de angajații supermarketului care are în grijă aparatul SGR.

”Persoana de serviciu din incinta centrului de returnare se află înăuntrul centruļui (containar), punea PET-urile în saci de plastic de culoare verde cu însemne de reciclare. Ceilalți îl ajutau. La un moment dat, din interiorul centrului a scos un sac plin ochi de PET-uri ( sac din plastic cu însemnele distinctive RetuRO),și înaintea mea l-a înmânat unuia dintre cele două persoane civile care îl ajutau să umple sacii pe cel aflat în servicių și acesta a început să reintroducă PET-urile în aparatul de reciclare. Observând ceea ce fac, am realizat că aceștia practic fură PET-urile introduse și le reintroduc ptru a doua oară în aparat”, se arată în sesizarea făcută de buzoian.

Sesizarea a fost trimisă, în urmă cu câteva zile la Ministerul Mediului, care a redirecționat-o către Garda Județeană de Mediu , iar aceasta din urmă a trimis-o la Inspectoratul Județean de Poliție. Aici au început deja cercetările.

Ane Mari Vrapciu, purtător de cuvânt IPJ Buzău

Într-un punct de vedere trimis către sansanews.ro, reprezentanții RETURO au explicat:

 ”Comercianții sunt cei care organizează punctele de colectare manuală sau automată (prin Reverse Vending Machines). Ambalajele sunt ulterior preluate de RetuRO și transportate către centrul care deservește regiunea, unde sunt numărate, procesate și, în ultimă etapă, trimise către reciclatori”, anunță RETURO.

Pe de altă parte, Feliciu Paraschiv, proprietar al unei rețele de supermarketuri din Vrancea și vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii, a explicat, într-o intervenție la Focus TV, faptul că majoritatea ambalajelor din plastic își schimbă forma odată reintroduse în aparatul SGR, însă unele pot rămâne și intacte.

Aproape 45 de milioane de ambalaje SGR, într-un an

Lăsând la o parte această situație care va fi lămurită de IPJ, implementarea Sistemului Garanție Returnare are la Buzău efecte vizibile. În primul rând, potrivit datelor RetuRO, în ultimul an buzoienii au reciclat aproape 45 de milioane de ambalaje.

  • Plastic: 26.246.567 bucăți (884.176 kg);
  • Metal: 11.137.424 bucăți (156.684 kg);
  • Sticlă: 7.593.461 bucăți (1.867.661 kg).
  • În total, au fost colectate 44.977.452 bucăți de ambalaje (2.908.520 kg).

Aceste cifre se traduc într-un mediu înconjurător mai curat. Cu alte cuvinte, mai puține ambalaje aruncate la voia întâmplării, fie prin păduri, pe malul râurilor sau pe străzi, iar aceste aspecte sunt confirmate atât de comisarii Gărzii de Mediu care merg periodic în controale cât și de operatorul de salubrizare din municipiul Buzău. Există totuși și o nemulțumire care vine din partea operatorului de salubrizare și anume faptul că au scăzut cantitățile colectate prin această firmă și care , la rândul ei, trebuie să raporteze aceste cantități după care se calculează ținta de mediu pe care trebuie să o atingă fiecare UAT. Și, la Buzău, această țintă nu este atinsă. Practic, în 2023, când înc nu era SGR, și cantitățile de deșeuri reciclabile colectate au fost mai mari decât în 2024, ținta atinsă a fost de doar 10% și trebuia să fie de 50%, potrivit datelor prezentate la Focus TV de Florin Trică, directorul operațional RER SUD.

Aici, spune și Feliciu Paraschiv, vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii, într-o intevenție la Focus TV, că ar trebui o schimbare a legislației astfel încât obligațiile operatorului să scadă și să fie calculate și aceste cantități reciclate prin SGR.

Totuși, sunt și alte reclamații primite, de această dată, de la agenții economici care sunt obligați să accepte ambalajele RetuRO de la toți cetățenii și aibă amenajate spații pentru depozitarea lor, lucru pe care nu îl respectă toți patronii de magazine. Garda Județeană de Mediu a strâns mai multe astfel de sesizări.

Cei care nu respectă legea au fost sancționați.

”În urma actiunii au fost verificati 145 de agenti economici, pentru neconformitatile constatate au fost aplicate un numar de 76 de sanctiuni din care 37 de avertismente si 39 de amenzi in valoare totala de 352.000 lei”, anunță Carmen Ichim, comisar șef Garda Județeană de Mediu.

Cert este că, Sistemul Garanție Returnare a pus România pe harta europeană a reciclării. Într-un an de zile, au fost colectate la nivel de țară peste 3 miliarde de ambalaje.

”Implementarea Sistemului de Garanție-Returnare a generat și o schimbare culturală semnificativă, bazată pe un comportament mai responsabil față de mediu și o preocupare pentru reutilizarea resurselor prin reciclare. Astăzi, aproape toți românii cunosc acest sistem, iar peste 60% returnează ambalaje în mod regulat. România face astfel pași siguri către o economie circulară, un model cu potențial de replicare în alte sectoare economice. Impactul SGR depășește scopul inițial, creând efecte pozitive și în alte domenii”, anunță RetuRO.

Toate ambalajele SGR ajung la fabrica de la Buzău unde sunt prelucrate și reintroduse ca produse finite în diferite industrii, precum industria auto sau cea de construcții. Impactul acestui mod de colectare a fost explicat și de Daniel Apetri, director Director Comercial GreenTech.

România a fost cea de-a 11-a țară din Europa care a implementat un sistem de tip SGR, după Norvegia, Danemarca, Germania, Belgia, Islanda, Estonia, Slovacia, Republica Cehă, Letonia şi Lituania.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Se fură ele voturi,se fură alegeri ,se fură democrația,dar bineînțeles pe aceste situri plătite de politicieni nu apar cele mai importante știri despre care vuiește mapamondul.
    Trăim în dictatură,se înlătură candidații care nu slugăreasc și nu sunt corupți,dar sunt protejați și ținuți în umbră exact cei mai mari infractori care delapidează fondurile publice!!!!
    Nu vă mai prefaceți că nu știți nimic ,au apărut înregistrari despre cum se hotărau în sediul PNL anularea alegerilor .

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian