Actualitate SĂNĂTATE

(VIDEO) Criza se adâncește! Peste 700 de medicamente lipsesc din farmacii, inclusiv în Buzău

În plin val de viroze respiratorii, mai multe medicamente administrate în afecțiunile de sezon lipsesc din farmacii. E o situație ce trenează de aproximativ o lună, iar criza se adâncește de la o zi la alta. Efectele se resimt din plin și în Buzău, unde farmaciștii aproape că nu mai au ce să le dea pacienților atunci când au nevoie de un medicament, indiferent dacă au sau nu rețetă.

Oana Gheorghiu, farmacist din Buzău, a declarat, la Focus TV, în emisiunea ”Sens direct”, că este o problemă cu care nu se confruntă doar țara noastră, ci și alte state europene. Sunt întârzieri mari în livrările de substanțe active, motiv pentru care și procesul de fabricație este mult îngreunat.

Iar dacă la început lipseau din farmacii în principal antitermicele și antiinflamatoarele, foarte căutate în această perioadă, la această oră criza s-a adâncit. Nu mai puțin de 700 de medicamente se află pe lista celor care lipsesc din țara noastră, printre ele inclusiv unele administrate în cazul unor boli grave.

Ministerul Sănătății a anunțat deja că se caută soluții pentru rezolvarea crizei medicamentelor. Una dintre ele este interzicerea exportului pentru o perioadă.