Actualitate

(Video) Fermierul care și-a făcut laborator pentru testarea fructelor și a legumelor. ”Așteptam prea mult timp buletinele de analize”

Își respectă clienții și vrea să fie corect însă la fiecare pas se lovește de hibele sistemului care ar trebuie să garanteze siguranța alimentară. Este vorba despre un fermier din Buzău care cultivă fructe de pădure pe care, o parte le vinde în stare proaspătă, iar pe altele le procesează, și care a ajuns să-și facă propriul laborator de analize, în care să-și testeze produsele. Decizia a fost luată pentru că, spune buzoianul, aștepta prea mult buletinele de analize și astfel întreaga afacere stătea pe loc.

Marian Tudor cultivă la Vernești mai multe hectare cu fructe de pădure, iar de anul trecut a deschis o fabrică în care procesează atât fructe cât și legume. Pentru a putea comercializa conservele pe care le face, buzoianul trebuie să testeze materia primă, mai ales că o parte din fructele și legumele procesate sunt achiziționate de alți producători agricoli. Ei bine, acest proces era de lungă durată și pentru fiecare buletin de analiză aștepta prea mult. Asta l-a determinat pe Marian Tudor să se gândească serios să investească într-un laborator.

”La noi pentru o simplă semnătură trebuie să stai două luni. Vreau să vă spun că din același lucru am început și noi să facem acest laborator. În primul rând ne lua foarte mult timp buletinele de analize, certificatele de analiză, dosarul pentru fiecare produs pe care îl facem la fabrică”, a spus Marian Tudor.

În urmă cu trei ani, fermierul din Vernești a accesat un credit prin IMM Invest, iar acum laboratorul este aproape gata. Clădirea a fost ridicată în apropierea fabricii pe care o are, lângă plantația de fructe, iar acum este în derulare etapa de dotare. Majoritatea aparatelor au fost achiziționate însă mai sunt detalii de pus la punct.

”Acest laborator l-am făcut printr-un credit, prin IMM Invest, credit pe o perioadă de 7 ani de zile, garantat de statul român. Dar, noi am pornit să facem acest laborator pentru fabrică, pentru a crea produse sănătoase care să reflecte beneficiile fructelor pe care le cultivăm. Și mereu ne-am confruntat cu această problemă: durata prea mare de obținere a buletinelor de analize”, a spus Marian Tudor, la Focus News.

Fermierul speră ca în vară să termine dotarea laboratorului și apoi va începe acreditarea astfel încât din octombrie să poată face analize inclusiv pentru fermierii care doresc să dovedească faptul că au legume și fructe sănătoase.

”Mai avem nevoie de câteva aparate pe care sperăm să le cumpărăm în două-maxim patru luni. Imediat după ce terminăm dotarea trebuie să ne autorizăm. Cred că primele analize le putem face în octombrie”, a explicat Tudor.

Volumul de analize depinde însă și de personalul calificat pe care îl va găsi. Deocamdată, are doi cercetători de la București și un laborant. Însă, spune Marian Tudor, va aduce personal pentru că are planuri mari cu acest laborator și centru de cercetare.

”Vrem să facem niște produse care să facă bine din punct de vedere nutrițional pentru sănătate. Un exemplu, dacă te toate capul noi vom face o pastă din fructe care să ajute în ameliorarea durerilor.  Adică vrem să facem produse tonice și fortifiante, sub formă de gel și creme, pe care că le iei cu plăcere, de la copil până la bătrân. Să facem niște produse de prevenție pentru diabet, sub formă de cremă, cu îndulcitori”, a mai spus Marian Tudor.

Investiția de la Vernești s-a rdicat la 1,6 milioane de euro.