Actualitate

(Video) Filmul incidentului care a condus la evacuarea elevilor unui liceu din Buzău

Incidentul care a condus, miercuri, la evacuarea elevilor de la Liceul de Arte se poate repeta, oricând. O spune, fără nicio reținere, constructorul care execută lucrările pe strada Bucegi, acolo unde , în timpul lucrărilor, a fost fisurată o țeavă de gaze, iar conducerea școlii a sunat la 112. De altfel, incidentul a generat o panică generală în zonă. Locuitorii recunosc că, imediat cum au simțit miros de gaze, s-au temut de o tragedie.  Dacă era cazul sau nu să se alarmeze populația încă nu se știe pentru că nimeni dintre cei responsabili să acționeze în astfel de situații de urgență nu a ieșit public să explice. Mai mult, astăzi, la aproape 24 de ore de când a fost întreruptă alimentarea cu gaze, oamenii nu știau când se va relua furnizarea, pentru că, la fel, nimeni nu i-a informat.

La ora 15.33, pompierii au ajuns pe strada Bucegi, după ce directoarea Liceului de Arte anunțase, prin apel la numărul unic de urgență 112, faptul că țeava de gaze din fața unității de învățământ se fisurase în timpul unor lucrări. Așa cum este procedura în astfel de situații, la fața locului a fost o adevărat desfășurare de forte, astfel că în sprijinul pompierilor au venit și echipaje de la Ambulanță și furnizorul de gaze . Totuși, singurii care nu au știut ce se întâmplă au fost locuitorii de la blocurile și casele din zonă. Oamenii povestesc că au fost alertați fie de mirosul de gaze care se simțea și în curțile lor, fie au fost sunați de cadrele didactice care au luat decizia să-i evacueze pe copiii aflați  la liceul și la grădinița de pe strada Bucegi. Detalii aici.

„Eu am fost sunată de doamna educatoare că s-a spart o țeavă pe stradă și să nu ne apropiem cu mașinile când venim să luăm copii, să nu ne aprindem țigările, lucru care ne-a speriat”, ne-a povestit o mămică.

”Am văzut mașină de SMURD, pompieri, Distrigaz, multă lume. Mirosea a gaze, ne-am panicat. Nu-i normal să trăim așa!”, a povestit o altă femeie care locuiește lângă liceu.

Intervenția a durat câteva ore  și, din fericire, situația a putut fi remediată înainte ca acolo să se întâmple o tragedie. Astăzi, pe șantier erau în continuare mașinile furnizorului de gaze care, întrebat ce lucrări execută, a răspuns ”remediem” ce s-a întâmplat ieri.

Totuși, ce s-a întâmplat ieri? Este o întrebare la care am încercat să aflăm răspuns, în contextul în care nu este prima data când se fisurează o țeavă de gaze în timpul unor lucrări publice. Așa cum șansanews.ro a arătat aici, în luna iulie conducătorul unui utilaj care intervenea la o lucrare pe strada Alexandru Marghiloman a atins o țeavă de gaze și a fisurat-o.

Prima reacție  o avem de la șeful de șantier care, cu lejeritate, ne răspunde cu o altă întrebare  ”E ceva anormal? E ceva ieșit din comun?”.

De fapt pe strada Bucegi este o lucrare contractată de Compania de Apă pentru înlocuirea conductei de canalizare. Firma care execută lucrarea este Integral S.A. Contactat telefonic, Victor Vasilescu, administratorul societății, a explicat că, miercuri, în timp ce executau săpături s-a surpat un mal și, când a căzut, pământul a fisurat țeava de gaze.  De altfel, constructorul a declarat, fără nicio reținere, că astfel de incidente sunt aproape zilnic, dar că nimeni nu ar trebui să intre în panică pentru că nu e niciun pericol.

”Aia s-a oprit într-un minut, două. Pui un dop și gata oprești țeava. Suntem echipați să oprim gazele. Deci nu-i problemă”, a declarant Victor Vasilescu.

Victor Vasilescu

În plus, spune constructorul, până la finalul lucrărilor se mai poate întâmpla mai ales că până acum, doar în timpul lucrărilor de pe strada Bucegi, au fost 10 situații în care s-a fisurat țeava de gaze.

Situații sunt confirmate și de numărul comunicatelor de presă emise de furnizorul de gaze . Potrivit site-ului oficial, anul acesta au fost patru avarii, dintre care 2 în municipiul Buzău, una în Râmnicu Sărat și una în Berca, provocate în timpul unor lucrări în spațiul public și în urma cărora a fost nevoie de sistarea alimentării cu gaze.

Pe strada Bucegi alimentarea cu gaze a fost întreruptă de ieri, fiind afectați 312 consumatori casnici și non casnici.

”Ca urmare a unei avarii produse asupra sistemului de distribuție a gazelor naturale de către reprezentanții unei companii terțe ce efectuau o lucrare de săpătură mecanizată pe strada Bucegi din localitatea Buzău, județul Buzău, Distrigaz Sud Rețele a fost nevoită să sisteze alimentarea cu gaze naturale în zona respectivă în data de 4 octombrie 2023, începând cu ora 16:00, pentru un număr de 312 de clienți casnici și non-casnici”, se arată într-un comunicat emis de furnizorul de gaze.

În concluzie, ceea ce s-a întâmplat pe strada Bucegi nu-i un caz izolat și, mai grav, cei care ar trebuie să explice cât de mare este sau nu pericolul în astfel de situații, deocamdată, nu au făcut-o. Subiectul va fi dezbătut, pe larg, în această seară, în emisiunea Sens Direct, de la Focus TV.