Actualitate Agricultura acum

(Video) Fructe exotice, în propria grădină. Curmalul Chinezesc, Banana Nordului și Kiwi pot fi cultivate cu succes

Fructele exotice pe care până acum le găseați doar supermarketuri acum le puteți avea în propria grădină. Garanția vine din partea cercetătorilor de la Stațiunea Pomicolă Istrița care, după patru ani în care au testat specii necultivate în România, au scos la vânzare primii arbuști de fructe exotice. Este vorba despre Kiwi, Curmal chinezesc şi Banana nordului, cunoscută sub denumirea de Paw-Paw, specii care s-au aclimatizat foarte bine la condițiile din Buzău și pentru care deja există cerere din partea buzoienilor dornici să încerce și alte fructe mai puțin cunoscute.


“Anul acesta avem la vânzare şi specii pomicole noi, Ziziphus jujuba sau Curmalul chinezesc, cum mai este cunoscut, Asimina Triloba sau Banana nordului, mai avem şi Kiwi. Sunt specii pe care le-am testat în lotul nostru experimental și care s-au adaptat foarte bine la condițiile meteo din țara noastră, mai ales că în ultimii ani avem temperaturi din ce în ce mai ridicate pe o perioadă mai lungă din an, a spus Andrei Tabacu, cercetător inginer la Stațiunea Istrița.

Andrei Tabacu

Specialiștii recomandă cultivarea acestor specii de fructe exotice și spun că se îngrijesc foarte ușor. În plus, ele rezistă la secetă, nu au boli sau dăunători, iar fructele sunt deosebite atât prin aspect, cât şi prin gust. Primii care vor rodi sunt Curmalii chinezești.

Andrei Tabacu, cercetător inginer

Un arbust fructifer poate costa, în funcție de specie, între 30 şi 50 de lei. Kiwi costă 150 de lei pentru că este nevoie de achiziționarea a trei plante, un mascul și două femele, pentru a rodi.