Actualitate Agricultura acum

(Video) Cum poți amenaja o grădiniță pe balcon. Ce soiuri se pretează și cum trebuie îngrijite

Cu bani puțini, multă imaginație și pasiune, orice balcon poate fi transformat într-o grădină în miniatură. O spun chiar cercetătorii buzoieni care anul acesta și-au îmbogățit oferta de răsaduri cu plante aromatice și flori la ghiveci. În spațiile mici din apartamente pot fi crescute inclusiv legume precum roșii, ardei și castraveți. Pentru a avea o grădină roditoare, specialiștii de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă ne învață, pas cu pas, cum se cultivă fiecare plantă dar și cum trebuie îngrijită.

Primul pas spre amenajarea unei grădini în propriul balcon ar fi alegerea plantelor pe care ați vrea să le creșteți, cele pe care le consumați cel mai mult. De exemplu, pentru aromatizarea mâncărurilor, gospodinele folosesc cel mai des pătrunjel, leuștean și busuioc. Toate aceste plante sunt acum vândute și la ghiveci la Stațiunea de Cercetare Legumicolă. Cercetătorii spun că nu sunt deloc pretențioase și pot fi o alegere potrivită pentru grădina din balcon.

Pentru a fi roditoare au nevoie de lumină, căldură și să nu fie udate în exces. Prețul unui ghiveci cu plante aromatice este de 4 lei.

Tot la ghiveci pot fi cultivate și salata, usturoiul de frunze sau ceapa dulce. De îngrijirea lor se poate ocupa cu uşurinţă chiar şi un amator. Plantele au nevoie doar de apă şi lumină.

Pentru cei care vor să fie mai îndrăzneți dar care dispun și de balcoane puțin mai mari pot cultiva chiar și roșii, ardei sau castraveți. Iată cum se face acest lucru, pas cu pas.

Din grădina de pe balcon nu ar trebui să lipsească nici florile. Cercetătorii buzoieni vin cu o gama variată de mușcate despre care spun că vor înfrumuseța spațiul dar vor „păzi” și legumele de dăunători. O mușcată la ghiveci costă 10 lei.

Luna aprilie este perioada potrivită pentru amenajarea acestor grădini care pot fi menținute aproape pe toată durata anului, dacă balconul este acoperit și încălzit. Totuși, spun cercetătorii, plantele au nevoie și de ventilație dar și de lumină astfel că trebuie ajutate. În concluzie, cei care se află în căutarea unui stil de viață sănătos și vor să fie siguri de ceea ce consumă, chiar dacă stau la bloc, pot opta pentru aceste grădini în miniatură în care își pot produce, fără probleme, tot ce au nevoie pentru o salată gustoasă.