Actualitate Agricultura acum

(Video) Ingredientul minune care păstrează murăturile 6 ani. Este natural și înlocuiește conservantul

Este sezonul murăturilor, iar gospodinele sunt în căutarea celor mai bune rețete care să păstreze legumele murate cât mai bine peste iarnă. Unii spun că secretul murăturilor ideale este saramura care izvorăște direct din muntele de sare, de la Mânzălești, în timp ce alții preferă să folosească conservantul din comerț. Totuși, mai există un ingredient minune care păstrează murăturile nealterate până la 6 ani. Dezvăluirea a fost făcută de cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Buzău, care ne-a mărturisit că a testat personal această rețetă.

Cunoscut încă din antichitate și folosit deja în scop culinar, în special în bucătăria italiană, busuiocul pare a fi secretul unor murături deosebite, sănătoase și, mai ales, rezistente chiar și câteva ierni la rând. Practic, ne-a explicat cercetătorul Costel Vânătoru, busuiocul este un puternic antioxidant și ajută murăturile să se păstreze proaspete, înlocuind astfel conservantul din comerț.

Atenție, însă! Pentru ca murăturile să aibă un gust deosebit trebuie să nu se exagereze cu cantitatea de busuioc folosită. La un borcan de până într-un kilogram este indicat doar câteva grame de busuioc.

Banca de Resurse Genetice Buzău are în cercetare mai multe soiuri de busuioc, de la cel clasic, cultivat încă din cele mai vechi timpuri, până la alte soiuri cum ar fi busuiocul rosu, busuiocul cu frunza lată, special pentru salată, cel mentolat sau cel iute sau cu aroma de cuișoare. Toate pot fi folosite în scop culinar, dar pentru murături este recomandat cel clasic.

De asemenea, busuiocul este indicat și pentru varza murată. Pentru că este o plantă cu proprietăți antibacteriene și antimicrobiene acționează ca o barieră naturală împotriva dezvoltării bacteriilor și ajută ca varza murată să nu devină băloasă.

Costel Vânătoru spune că busuiocul ar putea fi folosit inclusiv la vinul produs în gospodării.