Actualitate

(VIDEO) Mărturii emoționante. Cine este buzoianul care, prin moartea sa, a salvat multe vieți

Adrian M. este numele celui care a devenit erou pentru mai mulți oameni, după ce familia sa a decis ca organele să îi fie prelevate și să ajungă la bolnavi aflați pe listele de așteptare pentru un transplant. Tânărul buzoian avea doar 31 de ani, iar o hemoragie puternică, provocată de un anevrism cerebral, l-a dus în punctul în care a intrat în moarte cerebrală, iar medicii nu au mai putut face nimic. Însă, chiar dacă el nu a putut fi salvat, moartea sa a salvat alți oameni.

Adrian-tânărul caruia i s-au prelevat organele

Tânărului i-au fost prelevate joi mare parte dintre organe, dat fiind că, exceptând problema ce i-a adus sfârșitul, nu avea alte comorbidități.

Adrian se afla de 14 zile internat în Spitalul Județean de Urgență Buzău, iar 13 dintre ele s-a aflat în moarte cerebrală. Practic, el murise deja, însă organele îi erau ținute în viață de aparate.

Bărbatul era singur, nu avea copii, iar mama și sora lui au fost cele care au fost de acord cu prelevarea de organe. Adrian locuia cu unchiul și bunica sa, iar zilnic pleca la o fabrica de scânduri, de unde își câștiga banii. Mama și sora lui au fost chemate din Portugalia, unde locuiesc, fiind anunțate că Adrian a fost găsit în curtea casei, în stare de inconștiență.

Deși a ajuns în doar câteva minute la spital, pentru Adrian nu s-a putut face nimic. Hemoragia a fost atât de puternică încât a pierdut în doar câteva secunde aproape 200 de mililitri de sânge. Într-o primă fază, familia nu a putut accepta ceea ce era evident, însă până la urmă cultura portugheză și-a spus cuvântul, determinându-le să accepte prelevarea de organe.

Din momentul în care și-au dat acordul, pentru medici a început o adevărată cursă contracronometru, în proces fiind angrenate 15 persoane în total, atât medici, cât și asistenți. Echipele au fost coordonate de directorul medical Ștefania Manolescu, șeful ATI Victor Ioniță și medicul Adrian Zoican, care a răspuns de coordonarea părții administrative. Au fost, și nu puține, situații în care organismul lui Adrian dădea semne că cedează. Medicii au reușit însă să-și îndeplinească misiunea de a-l menține într-o stare de homeostazie, care să permită prelevarea organelor.

Operația de prelevare a organelor lui Adrian a durat 9 ore, iar medicii au extras cordul, ficatul, rinichii, corneea și tendonul. Inima a ajuns în Bulgaria, pentru că în România nu a fost găsit un pacient compatibil, ficatul a fost împărțit și a ajuns la doi pacienți, printre care un copil de 4 ani, corneea și tendonul au mers la Spitalul Colentina din București și tot în Capitală au ajuns și rinichii. Toți cei care au primit organele sunt tineri, aflați demult pe liste de așteptare pentru transplant.

Mama lui Adrian, deși a avut de luat o decizie grea, este convinsă că fiul său și-ar fi dorit ca organele să îi fie donate, dat fiind caracterul său. Drama familiei este cu atât mai mare cu cât, cu doar câteva luni înainte să moară Adrian, s-a stins și tatăl său.

Cu lacrimi în ochi, sora lui Adrian nu acceptă nici acum că nu mai are frate. Este însă împăcată că fratele ei va continua să trăiască prin cei care au primit organele.

Aceasta este cea de-a noua prelevare de organe care are loc la Spitalul Județean de Urgență Buzău și prima din 2025.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian