Un proiect inițiat de fostul președinte Petre Emanoil Neagu, așteptat de toți primarii din mediul rural, pare greu de implementat de noua conducere a Consiliului Județean. Este vorba despre “Dotarea cu microbuze școlare verzi (electrice) pentru unitățile de învățământ preuniversitar din județul Buzău”, un proiect finanțat prin PNRR dar pentru care Consiliul Județean Buzău trebuie să asigure o cofinanțare de 36 milioane de lei.
”Este un proiect extrem de scump, vă spun foarte sincer. Noi ne uităm în acest moment la buget. Noi am avut acest proiect bugetat pentru 2024, și suntem în situația în care nu mai avem bani pentru anul viitor, pentru aceste achiziții”, a spus Lucian Romașcanu, președintele Consiliului Județean Buzău.
În total, proiectul are o valoare de 66,4 milioane de lei, iar valoarea eligibilă din PNRR este de 30,2 milioane de lei. Cu acești bani s-ar cumpăra 61 microbuze electrice( model 16+1 locuri) pentru 61 UAT-uri din județul Buzău.
Proiectul a fost semnat în septembrie 2023, iar microbuzele electrice ar fi trebuit să ajungă în comunitățile rurale până la finalul acestui an. Din păcate, la mai bine de un an de zile de la momentul semnării contractului, nu se știe când vor ajunge la școli vehiculele sută la sută ecologice sau dacă acest proiect va fi dus la bun sfârșit.
De altfel, subiectul microbuzelor electrice a fost adus în discuție și la începutul anului școlar, când la întâlnirea primarilor cu reprezentanții IPJ și cei ai IȘJ, Sorin Munteanu, primarul comunei Poșta Câlnău, a subliniat necesitatea achiziționării acestor mijloace de transport noi pentru elevi.
”Mai vin aceste microbuze? Sunt foarte multe microbuze vechi. Nu știu dacă are cineva microbuze mai noi de 10 ani. Majoritatea au peste 11-12 ani”, a spus Sorin Munteanu, primarul din Poșta Câlnău.
Totuși, conducerea Consiliului Județean nu poate spune cu certitudine că aceste microbuze vor mai fi cumpărate.
”Vom vedea! Noi, în funcție de bugetul de la Centru, vom avea acești bani, o să aplicăm ce scrie în oferta furnizorului, dacă nu vor fi în măsura să se adapteze la ceea ce au spus că pot să facă și noi vom cere, atunci vom renunța la această ofertă”, a spus Lucian Romașcanu.
Proiecte asemănătoare se derulează în mai multe județe din țară. La momentul semnării, Ministerul Educației a anunțat că peste 1200 de localități din țară vor primi microbuze școlare electrice. În unele zone, aceste achiziții au fost făcute. Un exemplu este Consiliul Județean Olt care a predat primele microbuze încă din luna august 2024.
Adaugă comentarii