Supranumit ”pâinea săracului”, cartoful este considerat cel mai consumat aliment din lume. Totuși, această cultură nu are o tradiție la Buzău, cartoful fiind produs, în general, pe suprafețe mici, în gospodării, doar pentru consumul propriu. Așa se face că, buzoienii consumă cartofi fie produși la Covasna, Dâmbovița sau aduși din import. Situația s-ar putea schimba în viitor pentru că anul acesta Buzăul are o suprafață record cultivată cu cartofi. Potrivit Direcției Agricole Buzău este vorba despre un singur cultivator care are zeci de hectare cu cartofi timpurii.
O cooperativă agricolă din zona Pogoanele a spart gheața în ceea ce privește cultura cartofului la Buzău. Potrivit directorului Cosmin Florea, aceasta este zona în care există, în premieră, o suprafață de circa 70 de hectare cultivate cu cartofi timpurii.
”La cartofi avem o surpriză plăcută, unde avem 88 de hectare față de anii trecuți unde aveam doar 20 de hectare. Iată că acum avem o suprafață mult mai mare stimulată și de programul de susținerea producției de cartof de consum pentru anul 2024 prin care beneficiarii primesc un ajutor de minimis de 200 de euro la hectar, dar poate și de prețurile atractive din piețe. Este premiera anului în județul Buzău, avem într-un singur loc 70 de hectare. Este vorba despre o cooperativă agricolă care lucrează bine și pe pepeni, și au acum și cartofi. Producția de aici este deja contractată de supermarketuri”, a spus Cosmin Florea, director Direcția Agricolă Buzău.
Între timp, în Piața Centrală au ajuns deja primii cartofi produși anul acesta. Cei mai mulți dintre comercianți spun că au adus marfă din Covasna și Dâmbovița, zone cu tradiție în cultivarea cartofului. Prețul este de 4 lei kilogramul, însă, vânzătorii spun că nu au pe atât de mulți clienți pe cât și-ar fi dorit.
Adaugă comentarii